Читај ми!

Kovačević neće biti izručen

Američko tužilaštvo zatražilo izručenje Miladina Kovačevića, kako bi mu se sudilo za napad na Brajana Štajnhauera, rekao advokat Borivoje Borović. U sud u Somboru nije stiao nikakav zahtev za izručenje, navode u tom sudu.

Advokat Borivoje Borović potvrdio je da je američko tužilaštvo zatražilo da se toj zemlji izruči Miladin Kovačević, kako bi mu se sudilo za napad na studenta Brajana Štajnhauera, ali je dodao da je tako nešto nemoguće jer je njegovom klijentu već suđeno za to krivično delo.

Borović je agenciji Beta rekao da su rodbina i odbrana Kovačevića obavešteni da je nadležno američkog tužilaštvo zatražilo da se postupi po ranije izdatoj Interpolovoj poternici.

"Naravno da je to potpuno nemoguće po međunarodnom pravu po kojem važi načelo da se ne može jednom presuđena stvar ponovo suditi ili po istoj stvari voditi više postupaka", rekao je Borović.

Borivoje Borović je podsetio i na to da je Americi uplaćeno milion dolara na ime odštete Štajnhaueru, što je bio i uslov da se taj predmet ustupi srpskom pravosuđu.

Borović je rekao da bi prihvatanje tog zahteva značilo kršenje Ustava Srbije, ali i Evropske konvencije o ljudskim pravima koja, kako smatra, garantuje sva prava njegovom klijentu.

"Ja sam uputio dopis Ministarstvu pravde da reaguje odgovorno i zaštiti prava optuženog. Ako država Srbija ne stane na našu stranu, onda smatram da smo izgubili pravnu sigurnost i da je došlo do raspada pravnog sistema u Srbiji", rekao je Borović.

Miladin Kovačević, koji je 2008. godine pretukao studenta Brajana Štajnhauera u SAD, nagodio se s tužilaštvom i po sporazumu koji je sud prihvatio, priznao krivicu u zamenu za kaznu od dve godine i tri meseca zatvora na koju je pravosnažno osuđen i upućen na izdržavanje kazne u zatvor u Somboru.

Tužilaštvo je po sporazumu odustalo od optužbe da je Kovačević podstrekavao na zloupotrebu službenog položaja dvojicu službenika konzulata Srbije u SAD, koji su mu omogućili da napusti Ameriku nakon tog incidenta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи