Читај ми!

Švajcarska izručuje Nuhijua

Pripadnik "Gnjilanske grupe" Šemsi Nuhiju biće izručen Srbiji, odlučio je švajcarski federalni sud. Tačan datum ekstradicije još uvek nepoznat. Sedmorica pripadnika ove grupe još su u bekstvu.

Jedan od pripadnika "Gnjilanske grupe", Šemsi Nuhiju biće izručen Srbiji, odlučio je švajcarski Federalni sud, godinu dana pošto je Nuhiju uhapšen u toj državi na osnovu srpske poternice.

Savezni sud Švajcarske je odlučio da se pripadnik "Gnjilanske grupe" Šemsi Nuhiju izruči Srbiji, izjavio je portparol Saveznog ureda za pravosuđe Falko Gali.

"Presudom suda koja je doneta 7. marta odluka o izručenju Nuhijua je postala pravosnažna", rekao je Gali za portal Albinfo ističući da je ustaljena praksa da unapred ne saopštavaju datum ekstradicije.

Na odluku o izručenju, kako navode prištinski mediji, Nuhiju više nema pravo žalbe, iako je još nejasno kada će tačno jedan od osmorice pripadnika "Gnjilanske grupe" koji se ne nalaze u zatvoru, biti izručen Srbiji.

"Gnjilanska grupa" je naziv za grupu kosovskih Albanaca, pripadnika OVK, koji su optuženi za "ubistava i svire zločine nad civilima Srbima i nealbancima u Gnjilanu, u drugoj polovini 1999. godine".

"Grupa je kidnapovala, silovala i ubijala Srbe na tri poznate lokacije u Gnjilanu tokom 1999. godine. Mnoge žrtve su ubijene u podrumu srednjoškolskog internata u Gnjilanu", navodi se u optužnici, na osnovu koje je Viši sud u Beogradu, početkom prošle godine osudio devet pripadnika ove grupe na ukupno 101 godinu zatvora.

Srpska policija je 26. decembra 2008, u Preševu uhapsila deset članova "Gnjilanske grupe".

U bekstvu su još Fazli Ajdari, Redžep Aliju, Šaćir Šaćiri, Šefket Musliju, Fadik Aliju, Idriz Aliju i Ramadan Haljimi.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво