Читај ми!

Šešelj vraćen u pritvor

Vojislav Šešelj vraćen u pritvorsku jedinicu, nakon što je pregledan u bolnici van Haškog tribunala. Lider radikala sam zatražio da bude pregledan, jer se loše osećao.

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj vraćen je večeras u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu, potrđeno je RTS-u u Haškom tribunalu.

Šešelj je prethodno, na lični zahtev, prebačen u bolnicu van Tribunala, jer se loše osećao, potvrđeno je RTS-u. Međutim, još nisu poznate detaljnije informacije zašto je Šešelj prebačen u bolnicu.

Srpska radikalna stranka saopštila je da je Šešelj danas prebačen u bolnicu jer mu se iznenada pogoršalo zdravstveno stanje. "Vojislav Šešelj svakodnevno ima izražene aritmije i tahikardije, a Haški tribunal tendenciozno zapostavlja Šešeljevo sve gore stanje u nameri da izazove njegovu smrt", navode radikali.

SRS je saopštio da Tribunal "namerava da ubije Šešelja jer je to jedini izlaz za njih pošto Tužilaštvo nije dokazalo nijednu tačku optužnice".

"Srpska radikalna stranka ponovo apeluje da zemlje-članice Saveta bezbednosti, pre svih, Rusija i Kina, pod hitno spreče ubistvo Vojislava Šešelja", navodi se u saopštenju Informativne službe SRS-a.

Ranije danas, radikali su saopštili da Šešelj zahteva da se sutra, uprkos lošem zdravstvenom stanju, pojavi u sudnici Haškog tribunala, jer ne želi da se odloži datum iznošenja završnih reči.

Šešelj traži da se, uprkos tahikardiji, pojavi sutra u sudnici, jer "ne želi da se zbog njegovog zdravstvenog stanja odlaže datum iznošenja završnih reči", izjavila je Tanjugu funkcionerka SRS-a Vjerica Radeta.

U sudu se spremaju za sutrašnje iznošenje završne reči, jer Šešelj nije nagovestio da neće održati završnu reč.

Šešelj je u petak ponovo operisan, jer defibrilator, koji mu je ugrađen početkom januara, nije bio ispravan.

Iz suda je prošle sedmice saopšteno da će, umesto u ponedeljak i utorak, kako je prethodno bilo zakazano, Šešelj u sredu i četvrtak, 14. i 15. marta, izneti završne reči. Na sajtu Tribunala do sada nisu unete nikakve izmene. Sudsko veće, kojem predsedava sudija Žan-Klod Antoaneti, juče je naložilo novu lekarsku ekspertizu Šešeljevog zdravstvenog stanja.

Veće je zatražilo formiranje tročlanog lekarskoga tima koji će pregledati Šešelja kako bi najkasnije za mesec dana doneo ocenu njegovog zdravstvenog stanja i sposobnosti da boravi u pritvoru s obzirom na njegovo stanje.

Sud je istovremeno pozvao Šešelja da sarađuje i pokaže dobru volju kako bi ga ta tri lekara pregledala i imala pristup njegovom zdravstvenom kartonu. Kako je ranije saopštio SRS, Šešelju je ugrađen isti aparat kome su zamenjene elektrode, a lekari tvrde da aparat sada dobro radi.

Tužilaštvo je za Šešelja zatražilo kaznu od 28 godina zatvora, tvrdeći u završnoj reči da je optuženi kriv po svih devet tačaka optužnice. Haški tribunal podigao je optužnicu protiv Šešelja u januaru 2003. godine za ratne zločine na području Hrvatske, BiH i Vojvodine, a on se dobrovoljno predao u februaru iste godine.

Suđenje mu je počelo u novembru 2007. godine, a Tužilaštvo je iznošenje završnih reči počelo 5. marta.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво