Читај ми!

Ubrzati proces protiv kapetana Dragana

Proces protiv kapetana Dragana treba da se okonča i vodi isključivo na pravnim osnovama, rekao ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić u razgovoru sa svojim australijskim kolegom Džejsonom Klerom. Osumnjičenima za ratne zločine treba suditi u državama čiji su državljani, smatra Dačić.

Potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić apelovao je na ministra unutrašnjih poslova Australije Džejsona Klera da se proces protiv Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan, privede kraju, kao i da se uklone sve primese politike i proces vodi isključivo na pravnim osnovama.

"U vreme kada predsednici Srbije, BiH i Hrvatske razgovaraju o tome da treba pokrenuti inicijativu da se osumnjičenima za ratne zločine sudi u državama čiji su državljani, tu ideju vidim kao jedan od načina rešavanja i ovog problema", rekao je Dačić.

"Srbija ne želi da utiče na sudske procese, ali svakako želi da doprinese da se procesi koji se vode oslobode političkih primesa i da dobiju obrise pravne forme kako se radi svuda u svetu", istakao je Dačić.

On je naveo da je veoma redak slučaj i, kako je rekao, "jedini primer u Australiji da neko šest godina bude u pritvoru, a da se i dalje čitav proces nalazi gotovo na istom mestu gde je bio i na početku".

Dačić je, na zahtev srpske dijaspore i porodice Vasiljkovića, razgovarao telefonom sa kapetanom Draganom, koji je krajem septembra prošle godine izgubio petogodišnju pravnu bitku u Australiji protiv izručenja Hrvatskoj, koja ga tereti za ratne zločine nad zarobljenim hrvatskim vojnicima i policajcima u Kninu i Bruskoj u februaru 1993. godine, i za ratni zločin protiv civila.

Vasiljković, koji ima državljanstva Srbije i Australije, priznao je da je tokom rata u Hrvatskoj od 1991-93. godine služio u vojsci samoproglašene Republike srpske krajine, ali je više puta negirao da je počinio ratne zločine.

Hrvatska je zahtev za izručenje Vasiljkovića Australiji uputila 2006. godine.

Srbija zapostavila dijasporu u Australiji

Zamenik premijera, koji se nalazi u višednevnoj poseti Australiji, razgovarao je i sa predstavnicima srpske dijaspore u Kanberi i Sidneju.

U razgovoru je konstatovano da je Srbija neopravdano zapostavila srpski narod koji živi u Australiji, jer je poslednja poseta nekog srpskog ministra toj zemlji bila pre više od 20 godina.

Zbog toga je, kako je ocenjeno, došlo do smanjivanja uticaja srpske dijaspore na političku scenu Australije.

Prema Dačićevim rečima, potrebno je uspostaviti bolje veze više od 100 hiljada Srba sa pravom glasa u Australiji sa političkim partijama koje čine i vlast i opoziciju u toj zemlji, kao i da se inicira sklapanje čitavog niza sporazuma, posebno o socijalnom osiguranju, kojim bi bilo rešeno pitanje penzionera koji su svoj radni vek proveli u Australiji.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво