Читај ми!

Slučaj "Ćuška": Pretnje svedoku

Suđenje optuženima za zločin u selu Ćuška 1999. godine odloženo za sutra. Svedok Zoran Rašković Serdar, bivši pripadnik paravojne jedinice "Šakali", tvrdi da mu je prećeno.

Bivši pripadnik paravojne jedinice "Šakali" Zoran Rašković Serdar tvrdi je da zbog pretnji koje je primio danas nije u stanju da se suoči sa bivšim saborcima, optuženim za zločine u selu Ćuška kod Peći na Kosovu i Metohiji 1999. godine. Suđenje, pred odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odloženo za sutra.

Rašković je, pre odlaganja suđenja, pročitao pisanu izjavu u kojoj je detaljno opisao pretnje koje dobijaju on i njegova porodica posle trodnevnog svedočenja o zločinima "Šakala", u decembru prošle godine, ali je istakao da se ne plaši pretnji Šakala već drugih moćnih centara, prenosi Tanjug.

Svedok je istakao da je pod velikim stresom i da nije u stanju da se koncentriše pošto je "veoma uznemiren".

Na početku svedočenja u decembru, Rašković je tražio da mu se ukinu mere zaštite identiteta koje je imao tokom istrage, a potom detaljno opisao ubistva, silovanja i pljačke koje su vršili njegovi tadašnji saborci prilikom napada na albansko selo 14. maja 1999. godine.

Rašković je u pisanoj izjavi kojom se obratio predsedavajućoj sudiji Snežani Nikolić Garotić podsetio da su mu u samoj sudnici pretili optuženi Ranko Momić i Siniša Mišić i da je na njihove pretnje bio spreman od prvog trenutka kada je odbio sve mere zaštite i odlučio da svedoči javno i "te ljude gleda u oči."

Rašković: Pretnje iz policije

"Ja se ne plašim 'Šakala', ali me iskreno zabrinjavaju neki drugi centri", izjavio je Rašković i naveo da mu je posle svedočenja u sudnici, preneta "dobronamerna" poruka od visokog funkcionera policije, koji je zadužen, odgovoran i plaćen za njegovu zaštitu.

"Da, i Albanci su vršili zločine, ali oni svoje svedoke likvidiraju, tako da ni ti ne treba da očekuješ da te iko tapše po ramenu", navodno je Raškoviću rekao taj visoki policijski funkcioner.

Rašković je naveo i da je njegovom ocu i majci, koji su takođe odbili zaštitu policije i ulazak u program zaštite, direktno prećeno da će "svi biti poklani, ubijeni, silovani, ukoliko njihov sin ne odustane od svedočenja."

"Umesto odgovora nadležnih institucija, sprovođenja istrage ili otkrivanja počinilaca takvih pretnji, mom 65-godišnjem ocu je po prvi put policija zakucala na vrata u izbegličkom smeštaju, gde boravi sa majkom, da bi mu izvršili detaljan pretres stana", napomenuo je Rašković i dodao da je to učinjeno pod izgovorom da traže oružje.

On je dodao da su njegovi roditelji bili "strahovito uznemireni" i da ih "niko iz policijske jedinice za zaštitu svedoka, nakon tog traumatičnog događaja, nije obišao".

Rašković se, takođe požalio i da mu, kao svedoku, neposredno pred ročište, iz policijske uprave "mašu prijavom za neko krivično delo razbojništva od pre 10 godina" koje je, kako tvrdi, izvršeno za vreme njegovog boravka u zatvoru.

Svedok tvrdi i da mu je neko od zaposlenih u upravi zatvora, dok je bio odsutan, upao u ćeliju u kojoj se, između ostalog, nalaze neke njegove lične beleške u vezi sa ovim svedočenjem i izvršio nezakonit pretres.

Prema njegovim rečima, 15. januara, po povratku u "siguran smeštaj", koji mu je dodeljen kao svedoku, zatekao je provaljen stan po kome se neko samo prošetao kako bi mu dao do znanja da ni u sigurnim prostorima nema zaštitu.

Pokušaj diskreditacije

Rašković je rekao da se plaši "eventualne podvale narkotika ili čega sličnog" kako bi ga kao osuđenika, u velikoj meri diskreditovali pred sudom i da zato odbija da ga iz zatvorske ćelije, za bilo koje i čije potrebe, "sprovode u isti provaljivani i otkriveni zaštićeni prostor".

Rašković je kazao da mu se sve to dešava "neposredno pre i posle prva tri dana javnog svedočenja u slučaju 'Šakali' ali da mu oni nisu učinili " te ucene, zastrašivanja i pritiske" već "neki drugi mnogo moćniji centri koji su gori i od samih 'Šakala', čim su u stanju da prikrivaju silovatelja, ubicu deteta, žene, staraca."

Svedok je naveo da od tužilaštva ima usmenu podršku, ali da se ni ono prema njemu "nije postavilo zaštitnički u pravom smislu te reci". "Ukoliko se smatra da srpsko društvo još nije sazrelo za ovakve istine i svedočenja, neka mi se to jasno kaže, kako bih se i ja i vi manuli ćorava posla", rekao je Rašković.

Obraćajući se sudu, Rašković je naglasio da ne bi želeo da skonča kao zaštićeni svedok Zoran Vukojević, koji je pronađen ubijen pored autoputa i apelovao na sud da ga ponovo, ako je ikako moguće, obezbeđuju oficiri SAJ-a zaposleni u Jedinici za zaštitu.

Rašković je poznat javnosti kao vođa zatvorskih pobuna 2006. godine, kada je sebi zašio usta spajalicom. Veći deo života proveo je u srpskim zatvorima zbog osuda za niz razbojništava.

Optužnica tereti "Šakale" za likvidaciju najmanje 44 albanska civila 14. maja 1999. godine na teritoriji opštine Peć. U optužnici se ističe da su "Šakali" pri izvršenju dela pokazali izuzetnu surovost, brutalnost, bezosećajnost i bezobzirnost.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво