Читај ми!

Zogaj optužuje

Agim Zogaj, bivši pripadnik OVK koji je trebalo da bude ključni svedok na suđenju Fatmiru Ljimaju, detaljno je u pismima govorio o pretnjama i pokušajima ubistva, za koje je optužio svog nekadašnjeg saborca Ljimaja. Zogaj se, kao zaštićeni svedok, ubio u Nemačkoj.

Svedok Iks, Agim Zogaj, život je završio u noći između 28. i 29. septembra kada se obesio u jednom parku u Duizburgu.

Za sobom je ostavio brojne dokaze o zlostavljanjima i ubistvima u kojima je i sam učestvovao, a koji će biti korišćeni na sudu.

U beleškama, koje prenosi i prištinski list Koha ditore, optužuje i Euleks i tužioca te misije da su odgovorni za njegove patnje kao zaštićenog svedoka.

"Euleks me je mučio i želeo mrtvog. Ovde napismeno optužujem italijanskog tužioca Mauricija Salustra da je nada mnom izvršio psihički masakr", napisao je Zogaj.

Pored italijanskog tužioca, Zogaj nije štedeo ni sebe, ali ni svog bivšeg komandanta Ljimaja.

Kako se u pismima navodi, Fatmir Ljimaj mu je naredio da ubije zarobljene Srbe pošto, kako kaže, nikad nije video da je Zogaj nekoga likvidirao.

"Stavili smo Srbe u neku vrstu udubljenja. Pucao sam u njih pištoljem sa dva metra", istakao je Zogaj.

Kao upravnik ilegalnog zatvora Klečka Agim Zogaj je, po sopstvenom priznanju, ispred imena zatvorenika stavljao znak plus, koji je značio da je zatvorenik likvidiran, ili minus.

Dnevno je u logor stizalo i po 10 zatvorenika, srpskih policajaca i vojnika, pripadnika OVK i albanskih civila za koje se smatralo da rade za Srbe.

Da svedoči, odlučio se, prema pisanju Koha ditore, jer ga je Ljimaj ostavio bez novca.

Bivši direktor "Medija centra" u Prištini Milivoje Mihajlović rekao je da je ovaj dnevnik najbolji dokaz kakvo je stanje na Kosovu i Metohiji.

U Euleksu nisu bili spremni da konkretno odgovore na Zogajeve optužbe.

Portparol Euleksa Irina Gudeljević rekla je da je bilo dosta slučajeva zastrašivanja svedoka i njihovih porodica.

Suđenje Fatmiru Ljimaju za zločine nad Srbima i Albancima, i to na području koje je bilo zona odgovornosti Ramuša Haradinaja, odvija se u Prištini uz česte demonstracije i proteste saboraca i pristalica ispred zgrade suda.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво