Rebrači ukinut pritvor

Vlasnica dobrotvornog Fonda Katarina Rebrača puštena je danas iz Okružnog zatvora u Beogradu, pošto joj je ukinut pritvor, izjavila je portparolka Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Zorana Vučković.

Katarini Rebrači danas je ukinut pritvor u kome se nalazila od 7. aprila ove godine. Uprava za izvršenje zavodskih sankcija saopštila je da je Katarina Rebrača danas puštena iz pritvora.

Viši sud u Beogradu ukinuo je pritvor Rebrači pošto se sa predlogom njenih branilaca da se ona brani sa slobode saglasio zamenik javnog tužioca, izjavila je portparolka suda Dušica Ristić.

Katarina Rebrača, njena majka Sandrina Bogunović i njihove dve saradnice optužene su za zloupotrebu i prisvajanje novca iz fonda "Katarina Rebrača" i sudi im se pred Višim sudom u Beogradu. Optužene su i Mirjana Hristić i Slađana Mironija.

Prema navodima optužnice, one su od marta 2006. godine do aprila 2010. godine protivpravno prisvojile 37 miliona dinara koje su na račune Dobrotvornog fonda "Katarina Rebrača" uplatili donatori radi edukacije i informisanja ženske populacije o prevenciji raka dojke.

Tužilaštvo je odustalo od krivičnog gonjenja Tatjane Babac.

Katarina Rebrača i Slađana Mironija bile su u pritvoru od hapšenja 7. aprila, dok se ostale dve optužene brane sa slobode.

Optužene se terete za krivično delo zloupotrebe službenog položaja za koje je zaprećena kazna do 12 godina zatvora.

Donacijama pokrivani troškovi agencija

Rebrača je, ranije danas, u nastavku suđenja za proneveru 37 miliona dinara, rekla da je fond agenciji "K models", čiji je ona osnivač i jedini zaposleni, uplatila 5,7 miliona dinara, dobijenih od donatora, za pravljenje spiskova poznatih ličnosti koje su učestvovale na manifestacijama fonda, kao i za slanje faksova i slične aktivnosti.

Centru za kreativno domaćinstvo njene majke Sandrine Bogunović fond je uplatio 1,6 miliona dinara za izradu predmeta koji su deljeni na manifestacijama Fonda "Katarina Rebrača" na kojima je ukazivano na važnost ranog otkrivanja raka dojke.

Agenciji "Mima art fond" je uplatio tri miliona dinara za usluge ličnog pomoćnika Katarine Rebrače, a novac je uplaćivan i agenciji "Top imidž",  navela je Rebrača na suđenju.

Na pitanje sudije Slavice Nikolić kako to da je ona jedini osnivač i fonda i agencije "K models", a novac fonda je prebacivan na agenciju "isključivo u humanitarne svrhe", Katarina Rebrača je odgovorila da je održano 99 manifestacija o kojima su izveštavali mediji.

Beograd izdvojio 10 miliona dinara

Zastupnik oštećenog Instituta za onkologiju advokat Strahinja Kastratović predočio je optuženoj pismo Skupštine Beograda iz februara 2009. godine u kojem od instituta zahteva da gradu vrati 10 miliona dinara koje je gradski parlament izdvojio za kupovinu mamografa na institutu.

Rebrača je ranije u svojoj odbrani izjavila da je grad tih 10 miliona dinara izdvojio posle njenog razgovora sa gradonačelnikom Draganom Đilasom, a danas je navela da je bivši direktor instituta Nenad Borojević otkazao saradnju fondu i prijavio je tužilaštvu ubrzo pošto ga je pitala šta se dogodilo sa tih 10 miliona.

Rebrača je uhapšena početkom aprila, a Borojević krajem juna zbog sumnje da je član organizovane grupe lekara i farmaceuta koji su pacijentima obolelim od raka prepisivali veće količine citostatika od propisanih.

Rebrača: Promocija kampanje jedini cilj Fonda

Katarina Rebrača istakla je da je novac fonda trošen isključivo za ciljeve fonda među kojima nisu bili kupovina aparata niti adaptacija objekata, nego ukazivanje na značaj ranog otkrivanja raka dojke.

Optužena je na pitanje Kastratovića odgovorila da je fond osnovala sa 30.000 dinara i da ona nije vlasnik nego osnivač privatnog fonda čijim je sredstvima ona upravljala kao osnivač.

Rebrača je navela da o aktivnostima fonda nije morala da obaveštava Ministarstvo zdravlja, jer su predstavnici ministarstva prisustvovali gotovo svim manifestacijama koje organizovao Fond Katarina Rebrača.

broj komentara 22 pošalji komentar
(sreda, 17. nov 2010, 00:53) - anonymous [neregistrovani]

hipoteza

nekako verujem da je ona samo nagazena da otpeva one sa onkologije sto kradu i otimaju decenijama...meni je draga... ;))

(utorak, 16. nov 2010, 19:41) - anonymous [neregistrovani]

kriva nije kriva

bas je slatka

(utorak, 16. nov 2010, 15:34) - anonymous [neregistrovani]

kriva

ma ne nije ona kriva sto je pare trpala u dzep

(utorak, 16. nov 2010, 13:01) - anonymous [neregistrovani]

Humanitarni Fondovi

Na "Zapadu" direktori Humanitarnih Fondova primaju po nekoliko stotina hiljada Eura plate godisnje, a u praksi je poznato da samo nekih 10% posto od skupljenih prihoda stigne do ugrozenih kome su i namenjena.
Organizacija i radna struktura Fondova je u rukama organizatora i smatram da ce "Pravna Srbija" u ovom slucaju samo izgoreti prste.
Gde je silni svetski novac namenjen Haitiju?

(utorak, 16. nov 2010, 08:19) - anonymous [neregistrovani]

eto vam pouke

kome da dajete pare za Kraljevo. Samo ljudima u ruke, koji su nastradali.

(utorak, 16. nov 2010, 03:45) - Istina je odavno pobegla sa prostora Balkana [neregistrovani]

videcemo sta ce biti dalje

Pitanje je da li je stvarno kriva ili je samo bila nekome "nepodobna" pa je optuzena, setimo se Knezevica iz ZR.
U svakom slucaju ne verujem humanitarnim akcijama, jer uvek se neko obogati na njima, ali necu dusu da gresim pa da da kazem da je i Katarina uradila tako nesto, to neka sud utvrdi.
Kod nas je problem sto pravde i istine odavno nema, sve je neki interes i politika, tako da ako nekoga optuze uvek moze biti ili je kriv stvarno ili je zasmetao nekome i bio "nepodoban"

(ponedeljak, 15. nov 2010, 22:27) - anonymous [neregistrovani]

Tri godine

Maksimalno ce dobiti 3 godine a mozda cak i uslovno,e majko srbijo gde ti ides

(ponedeljak, 15. nov 2010, 22:13) - anonymous [neregistrovani]

rebraca

nije ona kriva sto je narod blesav pa daje pare a i sam nema

(ponedeljak, 15. nov 2010, 19:09) - anonymous [neregistrovani]

Ma dajte molim vas

Sve je ovo smesno sto je navela i prilicno naivno. Pojela je tudje pare date u dobrotvorne svrhe. Tacka!To sto je ona lepa je njena licna stvar ali ona je bas na tu kartu i zaigrala. naivan narod, nema sta.

(ponedeljak, 15. nov 2010, 18:50) - Raspucin [neregistrovani]

Veoma mi je drago sto je Katarina Rebraca ponovo na slobodi!!!

Katarina sigurno nije,ni ubica,ni terorista,ni bandit,..niti spada u onaj soj naroda,koji je devastirao i opljackao drzavu Srbiju,zbog cega se svakodnevno gomilaju redovi pred zavodom za zaposljavanje i narodnim kuhinjama!!!
Sta je 37.milona dinara,u odnosu na desetine i stotine miliona evra!???
Sudski progoni ne smeju biti selektivni,a sudstvo mora biti NEzavisno i samostalno!!!