Читај ми!

Traži se osmi organizator pobune

Policija traži poslednjeg od ukupno osam bivših "crvenih beretki", osumnjičenih u istrazi o pobuni te jedinice 2001. godine. Za njim će uskoro biti raspisana poternica.

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je istragu protiv osam osumnjičenih za učešće u oružanoj pobuni Jedinice za specijalne operacije u novembru 2001. godine. Osmi osumnjičeni za učešće u oružanoj pobuni nalazi se u bekstvu i za njim bi uskoro trebalo da bude raspisana poternica.

Tužilac Miljko Radisavljević, međutim, zbog istrage nije mogao da otkrije njegovo ime.

"Četvoricu je sinoć saslušao istražni sudija Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, posle čega im je odredio pritvor do 30 dana i doneo rešenje o sprovođenju istrage", naveo je Radisavljević. Saslušani su Veselin Lečić, Mića Petraković, Dragoslav Krsmanović i Vladimir Potić.

Istragom su obuhvaćeni i nekadašnji komadanat JSO Milorad Ulemek Legija, Duško Maričić Gumar i Zvezdan Jovanović, koji služe višedecenijske kazne zatvora, i trebalo bi da budu saslušani naknadno.

Ministar policije Ivica Dačić kaže da će u slučaju bivših pripadnika JSO policija ispuniti sve što od nje bude tražilo Tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala.

Upitan da li će biti uhapšen još neko od bivših pripadnika JSO, Dačić je odgovorio da će to zavisiti od toga kakve se izjave budu davale u istrazi u narednom periodu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal iniciralo je istragu protiv bivših pripadnika JSO zbog sumnje da su organizovali oružanu pobunu zajedno sa pokojnim vođom zemunskog klana Dušanom Spasojevićem.

Organizatorima pobune preti kazna od najmanje pet do 20 godina zatvora, a učesnicima od tri do 15 godina zatvora.

Tužilaštvo ih tereti, jer su organizovali pobunu jedinice koja je otkazala poslušnost i prekinula sve veze sa komandom, blokirala bazu u Kuli, ispostavila zahteve za smenu ministra unutrašnjih poslova, načelnika Resora državne bezbednosti i njegovog zamenika.

Potom je uz upotrebu borbenih vozila i naoružanja blokirala autoput kod Vrbasa. Narednih dana je to ponovila i blokadom autoputa kroz Beograd kod Centra "Sava", odbijajući istovremeno i naređenja da se jedinica vrati u svoju bazu u Kuli.

Uzrok pobune je, kako su tada obrazlagali komandanti jedinice, bilo nezadovoljstvo njenih pripadnika zbog hapšenja braće blizanaca Banović, Nenada i Predraga, optuženih u Hagu, a "beretke" su zahtevale da se hitno donese i Zakon o saradnji sa Tribunalom.

Ulemek, Jovanović i Maričić nalaze se u požarevačkom zatvoru, gde izdržavaju višedecenijske kazne zatvora zvog ubistva premijera Đinđića i drugih zločina.

Ulemek je bio komandant JSO do juna 2001, kada ga je nasledio Maričić. Ulemek je prvosnažno osuđen kao organizator ubistva premijera Đinđića, a Jovanović kao neposredni ubica.

Maričić je pravosnažno osuđen za ubistvo Ivana Stambolića i četvorice funkcionera SPO-a na Ibarskoj magistrali i pokušaja ubistva lidera te stranke Vuka Draškovića.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи