Читај ми!

Nova istraga protiv Legije

Četvorici pripadnika bivše Jedinice za specijalne operacije određeno policijsko zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da su učestvovali u pobuni te jedinice 2001. Istraga za oružanu pobunu obuhvatiće i Milorada Ulemeka Legiju, Duška Maričića Gumara i Zvezdana Jovanovića Zmiju. Tužilaštvo podiglo optužnice protiv petorice pripadnika JSO-a zbog lažnog svedočenja na suđenju za ubistvo Đinđića.

Beogradska policija noćas je, više sati, saslušavala pripadnike rasformirane Jedinice za specijalne operacije. Bivšim pripadnicima JSO-a određeno je zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da su učestvovali u oružanoj pobuni te jedinice, u novembru 2001. godine.

Policijsko zadržavanje određeno je nekadašanjem načelniku za bezbednost JSO-a, sada pripadniku Bezbednosno-informativne agencije Veselinu Lečiću, pripadniku Žandarmerije Mići Petrakoviću, pripadniku Protivterorističke jedinice Vladimiru Potiću i Dragoslavu Krsmanoviću, koji je sada penzioner.

Istraga za oružanu pobunu obuhvatiće i Milorada Ulemeka Legiju, Duška Maričića Gumara i Zvezdana Jovanovića Zmiju.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je da će protiv njih biti podnet zahtev za sprovođenje istrage zbog sumnje da su izvršili krivično delo oružane pobune.

Radosavljević je napomenuo da će najkasnije sutra bivši pripadnici JSO-a biti privedeni na saslušanje kod istražnog sudije Specijalnog suda. Sudija će posle saslušanja odlučiti da li će pokrenuti istragu i da li će im odrediti pritvor.

Branilac Veselina Lečića, advokat Vladan Vukčević, rekao da je privedenima određeno policijsko zadržavanje zbog opasnosti da će uticati na svedoke.

Prema njegovim rečima, predmet postupanja policije je samo krivična prijava advokata porodiće Đinđić, Srđe Popovića. Vukčević je podsetio da je, posle pobune, komisija tadašnje Vlade Srbije utvrdila da je "reč o protestu JSO-a, a ne kako se sada formuliše pobuni".

Advokat Vukčević je napomenuo da nisu tačni pojedini medijski izveštaji o hapšenju i privođenju njegovog klijenta, već da se Lečić sam odazvao pozivu policije, i to telefonskom, i samostalno otišao u policijsku stanicu.

Saslušanje je obavljeno u prisustvu inspektora policije, zamenika tužioca za organizovani kriminal i njihovih advokata.

Advokat Vukčević je potvrdio da je posle pomenute trojice saslušana još jedna osoba, ali nije mogao da precizira o kome je reč.

Ministarka pravde Snežana Malović kaže da je ovo samo početak odgovora na pitanja koja su ostala otvorena u vezi sa ubistvom premijera Zorana Đinđića.

Pobuna JSO-a

Pobuna pripadnika JSO-a praktično je počela 8. novembra 2001. godine, odnosno neposredno posle hapšenja braće Nenada i Predraga Banovića, koje je Haški sud optužio za ratne zločine počinjene u logoru Keraterm.

Njih su "crvene beretke" uhapsile na pijaci u Obrenovcu, a iste večeri prebačeni su u pritvor u Sheveningenu.

Dan kasnije, "crvene beretke" otkazale su poslušnost Resoru državne bezbednosti, a većina pripadnika te jedinice povukla se sa radnih mesta. Kasnije tog dana, pripadnici JSO-a održali su konferenciju za novinare, na kojoj su izneli svoje zahteve, uključujući zahtev za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića i donošenje zakona o saradnji sa Haškim tribunalom.

Tokom pobune "crvene beretke" blokirale su autoput kod Centra "Sava", u vreme kad je Milorad Ulemek Legija trebalo da se pojavi pred Okružnim sudom kao svedok u predmetu "Ibarska magistrala".

Dušan Mihajlović je, navodno, čak i pisano ponudio ostavku, koju je vlada Zorana Đinđića odbacila. U kasnijem razvoju situacije, ostavke su podnela dvojica najviših zvaničnika RDB-a, načelnik Goran Petrović i njegov zamenik Zoran Mijatović.

Premijer Đinđić, koji je vest o pobuni saznao tokom posete Americi, odmah po povratku sazvao je sastanak kojem su prisustvovali Mihajlović, Petrović, Žarko Korać i tadašnji načelnik Resora javne bezbednosti Sreten Lukić.

Posle sastanka, Đinđić i Čedomir Jovanović otišli su na pregovore u sedište JSO-a u Kuli. Đinđić nije pristao da udovolji zahtevu da smeni ministra policije.

Na čelo Resora državne bezbednosti, dva dana pre kraja pobune, imenovani su Andreja Savić i Milorad Bracanović, koga je Specijalni sud u Beogradu, kasnije osudio na dve godine zatvora zbog neprijavljivanja pripreme ubistava Ivana Stambolića i Vuka Draškovića. Zbog neprijavljivanja izvršioca tih dela, osuđen je na još dve godine zatvora.

Andreja Savić i Sreten Lukić 17. novembra dolaze u Kulu, čime je stavljena tačka na pobunu "crvenih beretki".

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво