Hag traži snimak Mladićevog intervjua

Haški tribunal zatražio od ruskog kanala "Raša tudej" da im dostavi intervju sa Ratkom Mladićem snimljen 1995. godine, u kome on kaže da su tragični događaji u Srebrenici bili odgovor na delovanje UN u toj enklavi.

Tribunal u Hagu zatražio je snimak intervjua sa Ratkom Mladićem iz 1995. godine, koji je nedavno emitovao ruski tv kanal na engleskom jeziku "Raša tudej" (Russia Today).  U tom intervjuu, Mladić kaže da su događaji u Srebrenici 1995. godine bili odgovor na delovanje kontingenta Ujedinjenih nacija u toj enklavi.

"Intervju sa Mladićem koji je RT objavio pre dve nedelje izgleda je bio novost ne samo za javnost, nego i za ovo međunarodno telo koje bi trebalo da je najviše upućeno u zbivanja u ratu u BiH, navodi se u saopštenju ruskog kanala.

Intervju sa Ratkom Mladićem je više od 15 godina bio u arhivama, a pronašli su ga novinari ruskog tv kanala. "Raša tudej" je saopštila da će, u interesu pravde, sarađivati sa istragom.

Mladić u intervjuu snimljenom 13. avgusta 1995. godine objašnjava da je u aprilu-maju 1993. godine bio potpisan sporazum o Srebrenici u kojem je enklava proglašena bezbednom demilitarizovanom zonom gde je nedopustivo prisustvo naoružanih lica izuzev snaga UN.

"Ali umesto da razoružaju muslimanske formacije, snage UN su te bezbedne zone pretvorile u bazu za teroriste i fundamentaliste iz koje su vršeni napadi na naša sela i gradove, naveo tadašnji je komandant Vojske Republike Srpske.

Mladić je ispričao i da su bosanski muslimani povremeno popunjavali oružane snage uz pomoć Irana, što su sve, kako je naveo, posmatrale mirovne snage UN a ponekad su čak koristili helikoptere da prebacuju oružje iz Irana i drugu borbenu opremu.

Na pitanje novinara o otkrivenim masovnim grobnicama sa ostacima više hiljada tela Mladić je rekao da su tu sahranjeni samo oni koji su poginuli u borbi.

Mladić, koji se skoro 16 godina krio od međunarodne pravde, uhapšen je u Srbiji 26. maja ove godine a 31. maja izručen Tribunalu u Hagu.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара