Читај ми!

Krunski svedok protiv Haradinaja

Počelo ponovljeno suđenje bivšem komandantu OVK Ramušu Haradinaju zbog zločina nad Srbima, Romima i nelojalnim Albancima 1998. godine. Ključni svedok optužbe, Šefćet Kabaši, uhapšen i predat Tribunalu. Kabaši bi trebalo da svedoči sutra.

16.00 - Ševćet Kabaši, navodni krunski svedok u slučaju protiv Haradinaja, uhapšen i doveden u Hag. Kabaši će o događajima u Jablanica svedočiti sutra.

14.52 - Počelo suđenje Ramušu Haradinaju. Tužilac čita navode optužnice.

Ponovljeno suđenje bivšem kosovskom premijeru i nekadašnjem lideru Oslobodilačke vojske Kosova Ramušu Haradinaju i dvojici njegovih saradnika, počelo je danas iznošenjem uvodnih reči tužilaštva i odbrane. Oslobađajuća presuda Haradinaju u Baljaju iz 2008. poništena je zbog zastrašivanja svedoka.

Tužilaštvo je u uvodnoj reči istaklo da će tokom postupka, pokušati da dokaže navode da su optuženi, u nastojanju da tokom 1998. godine ostvare kontrolu na području zone Dukađini na Kosovu, posezali za nezakonitim sredstvima i učestvovali u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, mučeći i ubijajući sve one koje su smatrali protivnicima OVK, bez obzira na nacionalnost.

Tužilac Pol Rodžers rekao je da se Haradinaj i pripadnici OVK Idriz Baljaj i Lahi Brahimaj, u zoni Dukađini - koja obuhvata opštine Dečani, Peć, Đakovica i Klina - delovali tako što su, zlostavljanjem i ubistvima civila, "suzbijali stvarne ili percipirane neprijatelje OVK".

Rodžers je u uvodnom izlaganju predstavio razvoj OVK u području Dukađini - od prvog štaba u porodičnoj kući Haradinaja u Glođanima, preko dva štaba u Jablanici (ključnom mestu u dokazima protiv optuženih), kojima su upravljali Haradinaj i njegov ujak Lahi Brahimaj.

OVK je zatim, širila delovanje po Kosovu, a na "plavoj liniji" Peć-Dečani, koja je postala linija fronta za srpske snage, koristila taktiku "pucaj i beži", kako je naveo tadašnji vojni ataše ambasade SAD u Beogradu Džon Krosland.

Tužilaštvo je navelo i da se OVK postepeno razvijala u organizaciju sa organizovanom vojnom hijerarhijom.

Sa druge strane, odbrana je tvrdila da Haradinaj nikada nije ni naredio ni odobrio zločine nad civilima za koje je optužen. Branilac Ben Emerson nazvao je Haradinaja "borcem od časti" koji "nikada nije naredio, ni odobrio napade na civile".

Haradinajev advokat je rekao da samo dva svedoka, čiju je verodostojnost osporio, tvrde da su Haradinaja videli u Jablanici za vreme zlostavljanja pritvorenih.

Treći svedok, koji je u logoru proveo šest za optužbu ključnih nedelja, izjavio je, nasuprot tome, da u Jablanici nikada nije video Haradinaja, naveo je branilac.

Između tužilaštva i odbrane došlo je do spora zbog pominjanja knjige intervjua koju je Ramuš Haradinaj objavio, jer kako tvrdi odbrana, nema dokaza da je on zaista dao te intervjue niti je poznat novinar koji ih je radio.

Tužilaštvo je zatim prešlo na iznošenje slučaja mučenja i ubistva trojice mladića, Srbina Ivana Zarića i Roma Burima Beka i Agrona Beriše iz sela Dolac, koje su, prema rečima svedoka, Haradinaj i Brahimaj mučili i ubili u Jablanici.

Ključni svedok tužilaštva

Istovremeno, ključni svedok tužilaštva na ponovljenom suđenju, Šefćet Kabaši, uhapšen je i predat Tribunalu po ranijoj optužnici za nepoštovanje suda, zato što je odbio da svedoči na prvom suđenju Haradinaju.

To je, danas po podne, objavio Tribunal, u vreme kad je počeo ponovljeni proces Haradinaju.  Branilac Haradinaja Ben Emerson rekao je u sudnici da bi Kabaši "trebalo da svedoči sutra". Kabaši je bio pripadnik i stražar u logoru OVK u selu Jablanica 1998. godine.

Jedan je od dva ključna svedoka koji su odbili da svedoče na prvom suđenju, posle kojeg je Tribunal u aprilu 2008. oslobodio Haradinaja krivice za zločine nad Srbima, Romima i nelojalnim Albancima 1998. godine.

Kabaši je bio na slobodi u SAD, čiji je državljanin, otkako je 2007. u sudnici odbio da svedoči na prvom suđenju Haradinaju, a zatim je, uprkos nalogu suda, iz hotela pobegao preko Okeana.

Tribunal ga je zatim optužio za nepoštovanje suda i izdao je nalog za njegovo hapšenje. Po drugi put, Kabaši je odbio da svedoči protiv Haradinaja u novembru 2007. uprkos tome što se sudu obratio preko video veze iz SAD.

"Kao Albanac sa Kosova, kažem vam da uništavate živote ljudi u mojoj zemlji. Nisam u položaju da svedočim pred takvim Tribunalom, bez obzira šta me pitate", rekao je tada Kabaši.

Haški tribunal je danas saopštio da su Kabašija uhapsile "holandske vlasti i da će do daljeg biti u pritvoru".

Svedoci zastrašivani

Ramuš Haradinaj i Idriz Baljaj su 3. aprila 2008. godine oslobođeni krivice po svih 37 tačaka optužnice, a Brahimaj je osuđen na šest godina zatvora.

Posle oslobađajuće presude, tužilaštvo se žalilo, tvrdeći da tužioci nisu imali dovoljno vremena da obezbede iskaze Kabašija i drugog svedoka. Apelaciono veće Tribunala je prihvatilo tu žalbu i krajem jula 2010. godine naložilo da se suđenje delimično ponovi.

Prvostepeno sudsko veće je naglasilo da je imalo znatnih poteškoća u pribavljanju iskaza svedoka pošto su mnogi od njih, kako je navedeno u presudi, naveli strah kao razlog za nepojavljivanje pred sudom.

Veće je, takođe, istaklo da je imalo snažan utisak da se suđenje obavlja u atmosferi u kojoj se svedoci ne osećaju bezbedno i da na Kosovu vlada nestabilna bezbednosna situacija, nepovoljna po svedoke.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво