Читај ми!

Hadžić odložio izjašnjavanje

Goran Hadžić iskoristio je pravo da izjašnjavanje o krivici odloži za mesec dana. Hadžićev advokat rekao da je njegov klijent upoznat sa optužnicom.

16.16 - Završeno prvo ročište Hadžićevog izjašnjavanja o krivici. 

16.14 - U toku sednica zatvorena za javnost.

16.11 Advokat Petrović potvrdio da je Hadžić primio optužnicu. "Hadžić se upoznao sa optužnicom i nema potrebe da je čitamo u sudnici", rekao je Petrović.

16.05 Hadžić potvrđuje svoj identitet, pred sudijama Haškog tribunala. 

Bivši predsednik Republike Srpske Krajine Goran Hadžić odložio je izjašnjavanje o krivici za mesec dana. Prvo pojavljivanje Hadžića pred Tribunalom trajalo je manje od 20 minuta.

Hadžićev privremeni advokat Vladimir Petrović rekao je sudiji O-Gon Kvonu da njegov klijent želi da iskoristi svoje pravo da odloži izjašnjavanje o krivici za mesec dana, dok ne imenuje stalnog branioca.

Advokat Petrović rekao je da je Hadžić primio optužnicu,  da ju je sa advokatom "analizirao", tako da optužnica nije čitana javno.

Sudija O Gvon Kvon upoznao je Hadžića sa pravima tokom boravka u pritvorskoj jedinici i o pravima pred sudom. Tužilaštvo je predstavljao glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc.

Hadžić se, po 14 tačaka optužnicem, tereti za zločine nad Hrvatima i drugim nesrbima u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Sremu 1991-1992. godine.

Glavni haški tužilac Serž Bramerc izjavio je u petak, po Hadžićevom izručenju, da će optužnica protiv Hadžića biti izmenjena, ali da će i u njoj biti 14 tačaka, kao i u dosadašnjoj.

Prvobitnom optužnicom Hadžiću se na teret stavljaju progon, istrebljenje i ubistva nesrba, zatvaranje, mučenje, okrutno postupanje i nehumana dela, deportacije i prisilno premeštanje, bezobzirno razaranje naselja, uništavanje kulturnih i verskih objekata i pljačka.

Streljanje oko 200 hrvatskih zarobljenika na farmi "Ovčara" kod Vukovara u novembru 1991, jedan je od najtežih zločina za koje je optužen.

U vreme obuhvaćeno optužnicom, Hadžić je bio premijer SAO Slavonija, Baranja i zapadni Srem, a kasnije i predsednik samoproglašene Republike Srpske Krajine.

Goran Hadžić je poslednji, 161. optuženi, koji se našao u Haškom tribunalu. U tom sudu, do sada su okončani postupci protiv 125 optužena - 64 su osuđena, 12 ih je oslobođeno. Kazne su do sada izdržala 32 osuđena.

Poslednji haški begunac uhapšen je 20. jula nedaleko od sela Krušedola, na Fruškoj gori, posle sedam godina bekstva. U pritvorsku jedinicu u Sheveningenu prebačen je u petak, 22. jula.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво