Читај ми!

Ispunjena ključna obaveza

Srbija je hapšenjem Gorana Hadžića ispunila ključnu međunarodnu obavezu, rekao glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc. Buduća saradnja Srbije i Haga odnosiće se na pomoć u pristupu svedocima i njihovoj zaštiti, naveo Bramerc.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je da je hapšenjem Gorana Hadžića Srbija ispunila ključnu međunarodnu obavezu.

"Jedini preostali problem je bilo pitanje begunaca. Hapšenjem Mladića i Hadžića je i to ispunjeno. Veoma smo zadovoljni zbog toga, i to ćemo pozitvno pomenuti u našem izveštaju", naveo je Bramerc.

Prema njegovim rečima, buduća saradnja Srbije i Haga odnosiće se na pomoć u pristupu svedocima i njihovoj zaštiti i, kako je rekao, tu ne vidi da će biti nekih većih problema.

Kao i u slučaju Ratka Mladića, Bramerc očekuje istragu u vezi sa mrežom pomagača. Za haškog tužioca, hapšenje Hadžića je istorijski dan za Haški tribunal i međunarodnu pravdu.

U pitanju je prekretnica, dodaje Bramerc, koji ističe da će Goranu Hadžiću biti suđeno za smrt stotina ljudi i raseljavanje na hiljade njih.

"Hadžić je bio važna politička figura, optužnica protiv njega je opsežna i teška. On i njegovi saradnici delovali su u udruženom zločinačkom poduhvaatu etničkog čišćenja nesrpskog stanovništva. Da bi to sproveli, koristili su se ubistvima, nezakonitim zatvaranjem, mučenjem, premlaćivanjem, deportacijom, prisilnim iseljavanjem, uništavanjem domova i imovine", naveo je Bramerc.

Sekretar Haškog tribunala Džon Hoking rekao je da je Hadžić po dolasku u pritvor u Sheveningenu bio izuzetno kooperativan. Sud će mu, u u skladu sa procedurom, pružiti svu neophodnu pomoć, navodi sekretar Suda u Hagu.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се