Читај ми!

Hadžić čeka izručenje

Haški optuženik Goran Hadžić i u pisanoj formi odrekao se prava na žalbu na odluku o izručenju. Od odlaska u Hag, Hadžića deli samo potpis ministarke pravde. Dačić demantovao da je Hadžić imao lažni identitet, kao i da je bio naoružan. Advokat Toma Fila negirao navode o prodaji Modiljanijeve slike.

18.15 - Haški tribunal saopštio je da će pretpretresni sudija u procesu protiv Gorana Hadžića biti zamenik predsednika tog suda, sudija O-Gon Kvon.

Poslednji uhapšeni haški optuženik Goran Hadžić, koji se nalazi u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda u Beogradu, u pisanoj formi se odrekao prava na žalbu na odluku o izručenju Hagu.

Čim ministarka pravde potpiše nalog, biće ispunjeni svi uslovi za njegov premeštaj u Hag. Međutim, zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je za RTS da dokumenti o izručenju još nisu poslati u Ministarstvo pravde, naglasivši da odluka o izručenju neće biti poznata iz bezbednosnih razloga.

Slanje naloga Ministarstvu usporilo je to što Hadžićev advokat Toma Fila nije stavio potpis na dokument kojim se Hadžić saglašava da bez žalbe može da bude izručen Tribunalu u Hagu.

Fila je rekao da ne očekuje da će Hadžić biti izručen do petka uveče. Prema njegovim rečima, Hadžića će u Hagu, na početku procesa, zastupati advokat Vladimir Petrović.

Hadžićev branilac, koji je jutros razgovarao sa klijentom, demantovao je da je Hadžić radio za Hrvatsku obaveštajnu službu, kao i da priča o prodaji Modiljanijeve slike ne stoji.

"Imao je ličnu kartu koju je dobio kao srpski državljanin kad je došao u Srbiju. Nikakvog Modiljanija nema, niti je prodavao, a da je prodao ne bi ga uhvatili", rekao je Fila.

Prvobitne informacije o detaljima hapšenja Gorana Hadžića negirao je ministar policije Ivica Dačić, rekavši da Hadžić nije imao lažni identitet, niti je bio naoružan.

"On nije imao lažni identitet, ni lažnu ličnu kartu, niti je bio naoružan, koliko ja znam", rekao je Dačić, zamolivši da se o tome ne šire lažne informacije. Prema njegovim rečima, čovek koji je nosio novac Hadžiću, a koga su pripadnici Bezbednosno-informativne agencije uhapsili zajedno s njim, nije predat policiji.

Na pitanje da li će MUP istraživati ko je Hadžiću javio da je u Ministarstvo spoljnih poslova stigla optužnica Haškog tribunala, Dačić je odgovorio da će to uraditi "sa velikim zadovoljstvom", ali da treba pitati nekog drugog zašto to do sada nije urađeno.

Istovremeno, vladika bački Irinej odbio je da komenatirše Vukčevićevu izjavu da je Hadžić tokom skrivanja imao i kontakte sa nekoliko sveštenika Srpske pravoslavne crkve.

"Izjave bez imena i dokaza su besmislene i Crkva nema nikakve veze s tim", rekao je vladika Irinej.

Hadžića posetila porodica

Gorana Hadžića su jutros u Specijalnom sudu posetili članovi uže porodice supruga, sestra i sin.

Srećko Hadžić, sin Gorana Hadžića, rekao je novinarima posle posete da mu je otac zdrav i da se oseća dobro, ali nije želeo da iznese više detalja jer su, kako je rekao, razgovarali o privatnim stvarima.

Bilo je i najava da će Hadžića sutra obići i žena sa kojom je živeo tokom bekstva i sa kojom ima dete, ali kako saznaje RTS, Hadžić sutra neće primati posete.

Nekadašnjeg predsednika bivše Republike Srpske Krajine uhapsili su juče pripadnici BIA u šumi u selu Krušedolu na Fruškoj Gori. Hadžić je trebalo da se nađe sa saradnikom koji je trebalo da mu da novac za skrivanje.

Iako je bilo spekulacija da se Hadžić skrivao u Rusiji, portparol ruskog ministarstva unutrašnjih poslova Aleksandar Lukaševič rekao je da ruske službe bezbednosti nemaju informacije o Hadžićevom skrivanju.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom u Hagu Rasim Ljajić rekao je da posao nije završen dok se ne ustanovi ko su bili njegovi pomagači.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Ljajić je ukazao da postoje brojna saznanja o jatacima koja nisu potvrđena, pa bi o detaljima bilo preuranjeno govoriti, ali će sigurno nakon rekonstrukcije biti poznati.

Hadžić je pred Haškim tribunalom optužen za zločine nad Hrvatima i drugim nesrbima u istočnoj Slavoniji, od 1991. do 1993. godine.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се