Uhapšen Goran Hadžić

Poslednji haški begunac Goran Hadžić uhapšen jutros na Fruškoj gori. Ispunjeni uslovi za izručenje Hagu. Hadžić rekao da se neće žaliti. Pre hapšenja koristio lažni identitet, bio naoružan ali nije pružao otpor, izjavio tužilac Vladimir Vukčević. Hapšenjem Hadžića, Srbija završila najteži deo saradnje sa Haškim tribunalom, poručio predsednik Tadić.

14.32 - Hadžić se krio sedam godina. Kako i gde - to je na nadležnim organima da utvrde, ali je dobrim delom bio van zemlje, rekao Toma Fila.

14.15 - Sud: Ispunjene pretpostavke za izručenje Hadžića, odbrana se neće žaliti, rekao njegov advokat Toma Fila. Sa izručenjem se mora sačekati do isteka žalbenog roka od tri dana, izjavio Bruno Vekarić. Hadžić primio optužnicu, ali se o njoj nije izjasnio.

13.15 - U toku saslušanje Gorana Hadžića u Specijalnom sudu u Beogradu. Hadžića saslušava istražni sudija Milan Dilparić, u prisustvu Hadžićevog advokata Tome File.

12.45 - Goran Hadžić je uhapšen prilikom susreta sa jednim od pomagača koji je trebalo da mu da novac neophodan za skrivanje, izjavio tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

11.05 - Predsednik Boris Tadić izjavio da je hapšenjem Hadžića Srbija ispunila zakonske obaveze, ali i moralne dužnosti i pohvalio rad Saveta za nacionalnu bezbednost i Bezbednosno-informativnu agenciju.

Bivši predsednik Republike Srpske Krajine Goran Hadžić uhapšen je u rejonu Fruške gore  jutros u 8.24. Hadžić je uhapšen u selu Krušedolu, imao je lažni identitet, a prilikom hapšenja bio je naoružan, ali nije pružao otpor.

"Srbija je završila najteže poglavlje u saradnji sa Haškim tribunalom i nastaviće da ispunjava svoje međunarodne obaveze. Završena je turobna stranica naše istorije", rekao je predsednik Srbije Boris Tadić na konferenciji za novinare.  

Predsednik Tadić demantovao je informacije koje su objavili neki mediji da je Hadžić uhapšen između manastira Krušedola i vojne kasarne.

Povodom zahteva za otkrivanje pomagača haškim optuženicima, Tadić je rekao da će u javnosti biti objavljeno ko je kome pomogao u skrivanju posle sveobuhvatne istrage.

"Ne očekujem nikakve reakcije iz EU povodom hapšenja Hadžića, jer je to bila obaveza Srbije", rekao je Tadić.

Tadić je ponovio da nikakvi pritisci u vezi sa hapšenjem Mladića i Hadžića nisu bili efektivni, jer su Srbiju iznad svega vodili moralni razlozi, zakonske obaveze i svest da je to uslov za pomirenje u regionu.

Hadžić ostao bez novca za skrivanje

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je u Specijalnom sudu da je prilikom hapšenja Hadžića uhapšen i pomagač, ali nije želeo da otkrije njegov identitet.

Napredak u potrazi za Hadžićem došao je u trenutku kada je Akcioni tim otkrio da Hadžić želi da proda sliku čuvenog italijanskog umetnika Amadea Modiljanija, pošto je ostao bez novca za skrivanje, rekao je Vukčević.

Hadžić je, prema rečima tužioca koji je i koordinator Akcionog tima za hapšenje haških optuženika, kontaktirao sa svega nekoliko lica, jer je bio nepoverljiv, a imao je i kontakt sa nekoliko sveštenika Srpske pravoslavne crkve.

Bezbednosno-informativna agencija (BIA) došla je do podatka da treba da se nađe sa jatakom koji je trebalo da mu da novac za skrivanje. Međutim, zbog medijskih spekulacija, odložili su kontakt za 24 sata.

Vukčević je napomenuo da su Hadžićevi prijatelji puštali dezinformacije o njegovom hapšenju i preko medija mu slali poruke i upozoravali na moguće hapšenje.

Tako je poslata i poruka od pre dva dana, zbog koje je odložen Hadžićev kontakt sa jatakom. Prema rečima tužioca Vukčevića, Hadžić u toku skrivanja nije boravio na jednom mestu.

Članovi porodice haškog optuženika Gorana Hadžića rekli su da proteklih sedam godina nisu imali nikakvih informacija o njemu, kao i da su iz medija saznali da je uhapšen.

Hapšenjem Gorana Hadžića okončana je višegodišnja potraga za poslednjim haškim beguncem koji je optužen za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Vukčević je rekao da će biti utvrđeno ko mu je 2004. dojavio da treba da se "skloni", kao i gde se skrivao do danas.

Tužilac je napomenuo da je akcija hapšenja izvedena bez ikakvog rizika i za Hadžića i za tim BIA.

Goran Hadžić je rođen 7. septembra 1958. godine u opštini Vinkovci, u Hrvatskoj. Pre sukoba u Hrvatskoj, radio je kao magacioner VUPIK-ovog pogona u Pačetinu, u opštini Vukovar, u Hrvatskoj.

Optužnica protiv Gorana Hadžića potvrđena je 4. juna 2004, a obelodanjena 16. jula 2004. godine.

U optužnici se navodi da je Goran Hadžić, kao predsednik Vlade Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem, i nakon toga kao predsednik Republike Srpske Krajine (RSK), učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu kao saizvršilac.

Svrha tog udruženog zločinačkog poduhvata bila je da se silom trajno ukloni većina hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva sa otprilike jedne trećine teritorije Republike Hrvatske, s ciljem da to postane deo nove države pod srpskom dominacijom.

Prema optužnici, od 1. avgusta 1991. do kraja juna 1992, Goran Hadžić je, delujući sam ili u dogovoru s drugim znanim i neznanim učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, planirao, podsticao, naredio, počinio i na druge načine pomagao i podržavao planiranje, pripremu i izvršenje progona hrvatskog i drugog nesrpskog civilnog stanovništva u SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem/Republika Srpska Krajina.

Proces saradnje sa Hagom

Saradnja Srbije sa Haškim tribunalom intenzivirana je 5. oktobra 2000. godine, od kada je Srbija u Hag poslala 45 osoba i odgovorila na oko 3.000 zahteva Tužilaštva, odbrane okrivljenih i sudskih veća.

Najtraženiji begunac Ratko Mladić uhapšen je 26. maja 2011. godine, dok je Radovan Karadžić uhapšen 21. jula 2008. godine.

Vojislav Šešelj, predsednik SRS-a, dobrovoljno je otišao u Hag u februaru 2003. godine, a suđenje je počelo četiri godine nakon toga.

Načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić, koji se tereti za opsadu Sarajeva i granatiranje Zagreba, otišao je u Hag 2005. godine.

Bivši pomoćnik ministra policije Vlastimir Đorđević odgovara za ratne zločine nad kosovskim Albancima 1999. godine. Uhapšen je 2007. godine u Crnoj Gori.

Jovica Stanišić, bivši načelnik Državne bezbednosti Srbije, i Vojislav Simatović, komandant specijalnih jedinica policije, Hagu su izručeni 2003. godine na osnovu optužbi za zločine u Hrvatskoj i BiH.

Pomoćnik komandanta za obaveštajne poslove Glavnog štaba VRS Zdravko Tolimir optužen je za ubistva i progone Muslimana u Srebrenici.

Stojan Župljanin, načelnik Centra bezbednosti Banjaluke i Mićo Stanišić, ministar policije Republike Srpske, okrivljeni su za ubistva i deportacije muslimana i Hrvata u više bosanskih opština. Stanišić se predao u martu 2005, dok je Župljanin uhapšen u Pančevu, juna 2008. godine.

Zbog zločina nad kosovskim Albancima tokom 1999. godine, u februaru 2009. godine prvostepeno su osuđeni predstavnici vlasti i funkcioneri vojske i policije Srbije, Šainović na 22, Ojdanić na 15, Pavković na 22, Lazarević na 15 i Lukić na 22 godine zatvora, dok je Milutinović oslobođen optužbi.

Veselinu Šljivančaninu, bivšem oficiru JNA je decembra 2010. godine preinačena kazna posle vanrednog preispitivanja pravosnažne presude sa 17 na 10 godina, što je prvi put u 16 godina dugoj istoriji Tribunala da je sud priznao grešku.

Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju optužio je od osnivanja 1993. godine ukupno 161 osobu, a do sada okončao 125 postupaka, u kojima su Srbi osuđeni na više od 900 godina zatvora.

Na doživotni zatvor pravosnažno je osuđen Srbin iz RS Stanislav Galić, koji je prvostepeno bio osuđen na 20 godina zatvora, ali mu je presudom Žalbenog veća u novembru 2006. godine ta kazna preinačena u doživotni zatvor.

Nepravosnažne presude na doživotni zatvor imaju i Srbi iz RS Milan Lukić, Vujadin Popović i Ljubiša Beara, dok su na 40 godina zatvora osuđeni Goran Jelisić i Milomir Stakić, a na 35 godina Radislav Krstić i Milan Martić.

Gojko Janković je dobio 34 godine zatvora, Dragomir Milošević 33, Radoslav Brđanin 30, dok je na 28 godina osuđen Dragoljub Kunarac, a na 25 godina Zoran Žigić.

Momčilo Krajišnik, Radomir Kovač, Mlađo Radić, Mile Mrkšić, Dragan Nikolić, Momir Nikolić i Duško Tadić osuđeni su na po 20 godina.

U Sheveningenu su umrli Slobodan Milošević, Milan Kovačević i Slavko Dokmanović, dok je Momir Talić preminuo na privremenoj slobodi, a Miroslav Deronjić u zatvoru u Švedskoj, na izdržavanju kazne.

Fotografije hapšenja Gorana Hadžića
broj komentara 196 pošalji komentar
(četvrtak, 21. jul 2011, 09:00) - Mostarka [neregistrovani]

RE: Dijapsora

Ja moje Srbe ne dijelim na Srbe preko Drine i Srbijance. Uredu, mozda regionalno neko moze da se nazove Bosancem, Hercegovcem, Sumadincem, Krajisnikom, Macvaninom, itd, ali ako je Srbin nema tu sta dalje da se prica.
Ovo hapsenje ne podrzavam i ima mnogo toga sto bih rekla ali sam sigurna da se nece objaviti. Medjutim za doticnog gospodina koji kaze da se dijaspora drzi podalje od Srbije jer mi tu ne zivimo pa nemamo pravo da odlucujemo ja te prijatelju iskreno zalim. Svi kukaju kad treba pomoc i odmah se hvataju za telefon i sjecaju rodjaka iz dijaspore, a kad im je dobro nikog nije briga i odmah lete ruzne rijeci. Dijaspora nikome ne duguje nista. Uvijek daje i davace, ali zbog ovakvih komentara zapitamo se ko je ovde lud? 35% drzavnog budzeta puni dijaspora i mi ne valjamo i nemamo prava na svoju otadzbinu i maticu a vi imate? Nije nego. Tvoje rijeci prijatelju su rijeci nekog ko je bez razloga ljubomoran na ljude koji crnce preko grane. Vjeruj mi pametnije bi ti bilo da se razmislis kako ti pomognes svojoj (i nasoj) Srbiji, a ne da kukas kako sve nevalja i da bacas drvljei kamenje na dijasporu i Srbe iz okoline. To nije pravo lice Srbije i Srpskog domacina.
Ziv bio i pamet u glavu. Svi smo mi braca.

(četvrtak, 21. jul 2011, 07:35) - anonymous [neregistrovani]

Zaborav

nije tacno da se samo Srbi hapse..!!! i prestani sa tom propagandom

(četvrtak, 21. jul 2011, 05:39) - Boris [neregistrovani]

Dejan je u pravu

Svaka cast. Ovi sadasnji ne znaju da misle svojom glavom, neko slusaju sve sto im se diktira.

(četvrtak, 21. jul 2011, 04:50) - anonymous [neregistrovani]

re: :))))

A, zar mora da ima fakultet da bi bio predsednik? Znas li mozda da je jedan bravar bio predsednik jedne daleko vece zemlje a uz to i najpostovaniji lider na Svetu?

(četvrtak, 21. jul 2011, 03:39) - anonymous [neregistrovani]

pa izvoli i samo pozuri

evo svuda je skoro plata u eu 1200 eura..samo taj tvoj ceh zaboravio da ti kaze koliko placa stanarinu,hranu,cigare,porez na zaradu...ja ne znam njihov zivot ali znam da je u francuskoj stan i to najeftiniji 700 eura,kutija cigara 6,sendvic u podne 7.5,porez na zaradu jedna mesecna plata...Hoces jos neku cenu da ti otkrijem ili hoces da proveris sam kada se budes vratio iz evrope posle 5-6 godina jer neces moci da ostavis pare ni za kartu ranije...I umalo da zaboravim,kada udjes u Evropu nemas pravo rada u drugoj drzavi ako nemas papire drzave u koju si otisao.Zivi u masti

(četvrtak, 21. jul 2011, 03:38) - Srbin [neregistrovani]

R. Srpska

I sta sad? Moze li neko da na to odgovori, hvala.
Ja sam ponosan sto sam Srbin i volim Srpkinje!

(četvrtak, 21. jul 2011, 03:01) - Dejan [neregistrovani]

RE:@anonimus

Prvo ja sam iz Srbije, a drugo nasa braca zapadno od Drine su imala svo pravo ovog sveta da se brane jer oni nisu zapoceli rat, i nisu ni imali kome da se predaju jer su ti tamo kadije koje te i tuze i sude. I meni oni nisu nikakvo breme, a ti ako stvarno mislis da su Karadzic, Mladic, Hadzic i ostali bili breme Srbiji, najtoplije ti zelim da sad uzivas bez tog bremena, mada mislim da ste se malo prevarili u racunu.

Dokle cemo placati cenu slepom verovanju ovoj Evropi?

(četvrtak, 21. jul 2011, 00:47) - anonymous Deni [neregistrovani]

Zaborav

Tacno je da ko zgresi,treba i da plati,ali nije u redu da placa samo jedna strana.Gde su zlikovci nad srpskim narodom?Slobodno setaju svetom,kao da nisu ni mrava zgazili.Srpske zrtve padaju u zaborav i niko ne odgovara za to,a mi hocemo u EU i dajemo sve sto nam traze.Sta je sledece na redu?

(sreda, 20. jul 2011, 23:47) - Dinara [neregistrovani]

Ne- EU

Svaka cast vecini hrvatskog naroda sto su protiv EU jer znaju da ce ih ugusiti i odnijeti sve sto je lijepo i vrijedno u Hrvatskoj...a toga ima dosta...
znaju da ce nezavisnost duga 20 godina biti prekinuta na novi, globalni, moderni nacin...
gdje ce nestati sve: od srednje klase stanovnistva pa sve do mirisa borovine sa Jadrana...sve su u stanju da uguse...

Probudi se Srbijo i prije nego sto globalisti bace i posljednju kartu na sto zvanu Regionalna saradnja.
Ti nisi kriva Srbijo sto se ne granicis sa Rusijom kao Bugarska i Rumunija koje su preko noci i preko "globalne, triateralne veze" usle u EU i NATO.
Molim te, zato se ne ponizavaj Srbijo vise pred globalnom elitom.

(sreda, 20. jul 2011, 23:33) - Aco Doboj [neregistrovani]

Nadam se kraj?

Nadam se da je sada kraj? Ipak čisto sumnjam, Srbija i Hrvatska su bukvalno tražile rat, dobile ga, sada svi peru ruke, ko je najviše stradao? Mi u bivšoj BiH ali tako nam i treba kada smo pohrlili za njima. Pozdrav iz Doboja