Zahtev za izručenje Vlade Japanca

Srbija uputila zahtev španskim vlastima za izručenje nekadašnjeg pripadnika "zemunskog klana" Vladimira Jovanovića, zvanog Vlada Japanac.

Ministarstvo pravde Srbije uputilo je Španiji zahtev za izručenje nekadašnjeg pripadnika "zemunskog klana" Vladimira Jovanovića, zvanog Vlada Japanac, koji je krajem juna uhapšen u toj zemlji po poternici srpskog Interpola, izjavio je Tanjugu pomoćnik ministra pravde Vojkan Simić.

Simić je precizirao da je zahtev za ekstradiciju Jovanovića, uz kompletnu sudsku dokumentaciju, španskim pravosudnim vlastima prosleđen 7. jula i izrazio očekivanje da će Španija pozitivno odgovoriti na zahtev Ministarstva pravde.

Srbija je zatražila izručenje Jovanovića radi odsluženja dvogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog iznude, zatim zbog kazne od šest meseci zatvora zbog falsifikovanja isprave, kao i zbog postupka koji protiv njega vodi Četvrti opštinski sud, takođe zbog falsifikovanja.

Jovanovićev branilac Stevan Protić rekao je da mu je branjenik u telefonskom razgovoru u sredu preneo da "jedva čeka da bude izručen, pošto mu je u španskom ekstradicionom pritvoru neizdrživo".

Jovanović će u ekstradicionom pritvoru u Španiji ostati do okončanja postupka izručenja.

Vlada Japanac je, par nedelja pre hapšenja u Španiji, 6. juna pušten iz ektradicionog pritvora u Italiji, u kome je proveo devet meseci, pošto je 9. septembra prošle godine uhapšen po poternici srpskog Interpola.

Pravosnažnom presudom Okružnog suda u Beogradu Jovanović je osuđen na dve godine zatvora zbog pokušaja iznude 50.000 evra od vlasnika "Maksis" taksija Nenada Mikića.

Prvom presudom Drugog opštinskog suda bio je osuđen na četiri godine zatvora, a na ponovljenom suđenju kazna mu je prepolovljena.

Vlada Japanac je od Mikića u kafiću u "Dragulj", na Vidikovcu, 5. aprila 2005. godine tražio reket od 50.000 evra, što je ovaj odbio da plati posle čega je pretučen.

Jovanović je prošle godine uhapšen u Bosni i Hercegovini, ali je ubrzo pušten na slobodu pošto je utvđeno da ima državljanstvo te zemlje i da BiH ne može da ga izruči srpskim vlastima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво