Mladić nije životno ugrožen

Život bivšeg komandanta Vojske RS Ratka Mladića trenutno nije u opasnosti, a lekarski pregledi još traju, rekla je portparolka Haškog tribunala Nerma Jelačić. Prebacivanje Mladića u jedno od tri krila pritvorske jedinice očekuje se uskoro.

Portparolka Haškog tribunala Nerma Jelačić izjavila je da život bivšeg komandanta Vojske RS Ratka Mladića trenutno nije u opasnosti, iako za sada ne može da iznese više detalja o njegovom zdravstvenom stanju.

Komentarišući navode pojedinih medija da je Mladić teško oboleo, Jelačićeva je objasnila da su zdravstveni pregledi Mladića još u toku, ali da su, prema pravilu Tribunala, lekari dužni da obaveste Sekretarijat ukoliko je život optuženika u opasnosti. Međutim, za sada tako nešto nije prijavljeno.

Portparolka Tribunala je na redovnoj konferenciji za novinare izjavila da je, prilikom pojavljivanja Mladića pred sudom, izgledalo kao da je Mladić proteklih godina zanemarivao svoje zdravlje.

Jelačićeva je rekla da je Mladić, u skladu sa pravilima Tribunala, za sada odvojen od drugih optuženika, ali da nije izolovan. Ona je podsetila da, prema standardnoj proceduri, optuženici provedu oko nedelju dana odvojeni od drugih.

Mladić će uskoro biti prebačen u jedno od tri krila pritvorske jedinice, gde se trenutno nalazi 36 optuženika, odnosno po 12 optuženika u svakom krilu.

Na pitanje da li će Mladić biti u istom krilu kao i Radovan Karadžić, Jelačićeva je odgovorila da će Mladić biti smešten sa drugim optuženicima, ali da za sada ne može da saopšti sa kim tačno.

Mladić je u petak odložio izjašnjavanje o krivici nazivajući navode optužnice "gnusnim", a predsedavajući sudija Alfons Ori zakazao je novo izjašnjavanje o krivici za 4. jul.

Mladiću se u 11 tačaka na teret stavljaju genocid, zločini protiv čovečnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tokom sukoba u BiH 1992-95. On je uhapšen 26. maja u Srbiji, a izručen je Hagu 31. maja.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво