Mladić na putu za Hag

Ratko Mladić u avionu na putu za Haški tribunal. Avion poleteo oko 17.30 sa beogradskog aerodroma. Hag spreman za prijem bivšeg komandanta Vojske RS.

 19.30 - Blindirana vozila policije stižu na aerodrom u Roterdamu, gde se uskoro očekuje sletanje aviona u kome se nalazi Ratko Mladić.

16.55 - Kolona policijskih vozila stigla na aerodrom "Nikola Tesla", oko 20 minuta pošto je napustila dvorište Specijalnog suda. 

15.45 - Kolona džipova i policijskih vozila ušla u dvorište Specijalnog suda. Ispred suda trenutno se nalaze četiri džipa sa pripadnicima Žandarmerije. Za saobraćaj je zatvorena Ustanička ulica i deo autoputa prema aerodromu.

14.30 - Supruga Ratka Mladića i Smilja Avramov ušli u zgradu Suda. Muškarac u njihovoj pratnji u ruci nosio veliki kofer, rekavši da se u njemu nalazi sve što je potrebno čoveku koji je u pritvoru.

Ratko Mladić je oko 17.30, na aerodromu "Nikola Tesla", ukrcan u avion Vlade Srbije i nalazi se na putu za Holandiju. Ministarka pravde Snežana Malović je oko 15 časova potpisala rešenje o izručenju Mladića Hagu, čime je okončana zakonska procedura u Srbiji. Prethodno su kolone policijskih vozila napustile zgradu Specijalnog suda i krenule ka aerodromu "Nikola Tesla".

"Ovo je jasna poruka za sve optužene za ratne zločine da će biti izvedeni pred lice pravde", poručila je Malovićeva.

Ministarka pravde je dodala da očekuje da će u narednom periodu biti utvrđeno ko je sve Mladiću pomagao u skrivanju.

"Rad na predmetu nije završen. Očekujem da će se utvrditi ko mu je pomagao u skrivanju i zašto je država trošila enormna sredsrtva na potragu za njim", kazala je Malovićeva.

Ona je naglasila da Srbija neće biti utočište za ratne zločince i pripadnike kriminalnih grupa.

Odluku o izručenju Mladića formalno je danas donela ministarka pravde Snežana Malović, kako je rekla, na usnovu ustavnog i zakonskog ovlašćenja i rešenja Veća za ratne zločine. 

Tročlano krivično vanraspravno veće Specijalnog suda odbilo je ranije danas žalbu na rešenje o ispunjenosti uslova za izručenje Mladića Haškom tribunalu, koju je juče poštom poslao Mladićev advokat Miloš Šaljić.

Mladićeva porodica došla je oko 15 časova u Specijalni sud, a jedan od pratilaca njegove supruge Bosiljke nosio je veliki kofer.

Transport Ratka Mladića ka beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" sproveli su pripadnici policije pod jakim merama obezbeđenja.

Nešto pre 16 sati, u dva navrata, za manje od sat vremena, u Specijalni sud su ušle dve kolone džipova pod rotacijom i sirenama.

Kolona od pet džipova i jedne "marice" izašla je oko 16.40 iz Specijalnog suda i uputila se Ustaničkom ulicom, u kojoj je saobraćaj blokiran, ka Konjarniku, odnosno ka aerodromu "Nikola Tesla".

Saobraćaj u Ustaničkoj ulici bio je blokiran u oba smera, kao i saobraćaj duž autoputa do beogradskog aerodroma.

Još jedna kolona vozila u kojoj je beli blindirani džip u pratnji pet automobila Žandarmerije, izašla je nešto posle 17 sati iz Specijalnog suda. Ta kolona automobila uputila se ka Autokomandi.

Neposredno pred prebacivanje u Hag, Mladića su posetili advokat Miloš Šaljić, zatim sestra, snaha i na kraju supruga. Oni su haškog optuženika u pritvorskoj jedinici u Specijalnom sudu posetili nešto posle 15 časova, rekao je za Internet portal RTS-a Mladićev branilac Miloš Šaljić.

Posle tih poseta, lekari su, prema rečima Šaljića, pregledali Mladića.

Šaljić je za naš portal rekao da je Mladić, prema njegovim informacijama, napustio zgradu Specijalnog suda oko 16.30.

Ratko Mladić je danas zatražio da njegov pravni savetnik u procesu pred Haškim sudom bude profesorka međunarodnog prava u penziji Smilja Avramov.

Advokat Miloš Šaljić poslao je žalbu na rešenje o ispunjenosti uslova za izručenje Ratka Mladića Haškom tribunalu poštom, juče u 17.15, a ona je stigla u Specijalni sud jutros.

U međuvremenu, Mladićev advokat je izjavio da je predao istražnom sudiji novi lekarski nalaz o Mladićevom zdravstvenom stanju koji bi, kako je rekao, mogao bitno da izmeni celokupnu situaciju.

Šaljić je novinarima ispred Specijalnog suda rekao da se radi o periodu od pre dve godine i da je nalazom utvrđeno teško oboljenje, ali da o nalazu ne može da govori.

Ranije je najavljeno da, zbog bezbednosnih rizika, neće biti saopštavani detalji o prebacivanju Mladića u Hag.

U prvoj reakciji iz Haga na vest da je odbijena žalba Ratka Mladića na odluku o izručenju Haškom tribunalu, portparol Tužilaštva Frederik Svinen poručio je da je Tužilaštvo spremno za Mladićev slučaj.

"On će uskoro biti ovde. Mi smo spremni, kad god da dođe", rekao je Svinen Tanjugu.

Mladić je uhapšen u četvrtak, 26. maja, u kući svog rođaka Branka, u selu Lazarevu, kod Zrenjanina.

Aktuelnom optužnicom Haškog tužilaštva, Mladić se u 11 tačaka tereti za genocid, zločin protiv čovečnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tokom sukoba u Bosni i Hercegovini, od 1992. do 1995. godine.

 

broj komentara 41 pošalji komentar
(četvrtak, 02. jun 2011, 21:39) - mona_lisa_1999 [neregistrovani]

Bravo ch;

Vas komentar je vredan paznje.a sve ostalo zove se"trla baba lan da joj prodje dan". Ko
je rat izgubio uvek je ostao kriv.Slava srpskim ratnicima preko Drine.

(sreda, 01. jun 2011, 00:07) - anonymous [neregistrovani]

srecno

srecno mu bilo,nije kriv ali nek ide i dokaze da nije.od mrznje nema nista,meni je naj manje bitno ime covjeka.nadam se da cete ovo objaviti.hvala

(utorak, 31. maj 2011, 23:24) - Marko [neregistrovani]

isporučismo- ostasmo na istom

Srbija nema ni teortske šanse za pristojan život i to ide u krug u krug...

(utorak, 31. maj 2011, 22:31) - anonymous [neregistrovani]

nek ide

Tacno je da ti nemas nista od toga, ali ima onih koji imaju. Zato cine sve da omoguce zapadu da sa sebe skine odgovornost za sve sto su uradili na rasturanju zemlje. Pitam se zasto ne mozemo da budemo slozni kao hrvati, ali takvi smo i ranije bili. Zato nam se sve ovo desava. Takvi smo kakvi smo.

(utorak, 31. maj 2011, 20:45) - Slobodanka [neregistrovani]

pitanje

Kad se isporuči i Hadžić šta ostaje da Srbija uradi za badava(pomirenje u regionu).

(utorak, 31. maj 2011, 20:36) - niks [neregistrovani]

i tako dalje

oni koji se raduju ovom isporucenju su vrsta ljudi koji nisu sposobni da naprave nista od svojih zivota pa se nadaju nekom 'poklonu' na tudjoj muci.. nadam se da ce se stideti sebe kada prodje neko vreme i smiri se prasine, i naravno nista se ne promeni... nema evrope, nema dobre plate... samo sramota, pozz nadam se da ce ovaj kom da bude objavljen

(utorak, 31. maj 2011, 19:26) - anonymous [neregistrovani]

Bravo!!!!

Cestitke Predsedniku Tadicu i celokupnom sudu na ovako brzoj odluci da ga isporuce u HAG!
Svaka Vam cast!

(utorak, 31. maj 2011, 18:54) - anonymous [neregistrovani]

cestitka

svka cast za presjednika srbije sve iskrene cestitke vladi na celu sa borisom tadicem sto da svi moramo da patimo zbok jednok zlikovca koji je citav srpski narod zavio u crno treba dokazat svjetu da nisu svi srbi ko zlocinac mladic nek svak odgovara za svoje........

(utorak, 31. maj 2011, 17:57) - anis [neregistrovani]

sa verom u Boga

Netreba mi da sudimo o pocinjenim zlocinima.Naj strasniji sud je Bozji sud.

Narocito za one koji su izbegli ovo zemaljski sud.

(utorak, 31. maj 2011, 17:53) - Voronc [neregistrovani]

U službi agit propa

Haški sud čiji su tek formalni osnivač i pšokrovitelj UN jeste zapravo protagonista politike Zapada i njihove vojne alijanse NATO pakta. To je tipično ponašanje pobednika koji želi da satanizuje stranu koja mu izgleda nepodobna i protiv koje je vodio propagandnu i ratnu kampanju.To su dokazale dosadašnje presude koje su Srbima deljene agit. propovski sa ciljem da se Srbi prikažu kao opasni zločinci, a ne stradalnički narod što su u stvarnosti bili i što su i dan danas.