Читај ми!

Lekari: Mladić sposoban za suđenje

Lekarska komisija Ratku Mladiću postavila dijagnozu psihoorganski sindrom - gubitak spoznaje i nesposobnost pamćenja. Lekari, međutim, zaključili da je Mladić sposoban za suđenje. Porodica negira.

Haški optuženik Ratko Mladić sposoban je za suđenje, stav je lekarske komisije. Lekari su utvrdili da Mladić ima psihoorganski sindrom, što podrazumeva gubitak spoznaje i nesposobnost pamćenja, ali i zaključili da to ne ometa sudski proces.

Porodica, međutim, smatra da zaključak lekarske komisije ne odgovara dijagnozi i poziva haške eksperte da dođu i uvere se u zdravstveno stanje Ratka Mladića.

Mladićev sin Darko rekao je da su lekari ustanovili da njegov otac boluje od više hroničnih bolesti i upitao da li neko ko ima gubitak spoznajne sposobnosti i sposobnosti pamćenja može da prati sudski postupak.

"Lekari koji su radili dijagnozu su to uradili korektno, za razliku od lekara opšte prakse koji je izveo zaključak", rekao je Darko Mladić.

Mladićev advokat Miloš Šaljić rekao je da je Mladićevo zdravstveno stanje "alarmantno" i dodao da se njegovo psihičko stanje znatno pogoršalo u poslednja 24 sata i da mu na pamet padaju "morbidne ideje". Prema njegovim rečima, sa Mladićem nije moguće raspravljati o odbrani u Haškom tribunalu.

"Čitavo vreme sam slušao i beležio njegove naloge. Stalno govori o poseti grobu njegove ćerke, padaju mu na pamet morbidne ideje, kao na primer da mu donesu sanduk sa lešom ćerke ako mu ne daju da poseti njen grob", rekao je Šaljić novinarima ispred Specijalnog suda.

Šaljić je rekao da je Mladić zadovoljan tretmanom u pritvoru, vreme provodi u razgovoru sa obezbeđenjem, a "došao je na ideju i da mu donesu kameru da sve to snimi".

Od kada je 26. maja uhapšen u selu Lazarevo kod Zrenjanina, porodica svakodnevno obilazi Mladića u pritvoru u Specijalnom sudu.

Mladić u pritvorskoj jedinici čeka pravosnažnost rešenja, kojim je istražni sudija konstatovao da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje Haškom tribunalu.

Punomoćje za podizanje penzije

Govoreći o Mladićevoj penziji, advokat Šaljić je rekao da bi sudija Prvog osnovnog suda sutra trebalo da poseti Ratka Mladića u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda kako bi mu overio punomoćje za podizanje penzije koje će biti naslovljeno na njegovog sina Darka.

Prema njegovim rečima, Mladić bi sutra trebalo da potpiše punomoćje kojim sina Darka ovlašćuje za podizanje kako svih zaostalih, tako i budućih penzija.

Potom bi sudija iz Prvog osnovnog suda koji se nalazi preko puta zgrade Specijalnog suda i pritvorske jedinice gde je smešten Mladić, trebalo da dođe i overi mu punomoćje, pošto je prema zakonu neophodno lično prisustvo davaoca ovlašćenja za podizanje penzije.

Advokat Mladićevih smatra da tim povodom ne bi trebalo da bude nikakvih problema, kao i da je isplata penzije Ratka Mladića do sada bila zamrznuta, jer niko nije bio ovlašćen da je podigne.

Porodici bi, prema njihovoj računici, trebalo da bude isplaćeno 4,7 miliona dinara zaostale penzije, a potom i 90.000 dinara mesečno.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво