Читај ми!

Gde se skrivao Ratko Mladić

Haški optuženik Ratko Mladić prošao put od udobnog života u porodičnom stanu na Banovom brdu, preko skrivanja u vojnim objektima, do rođačke kuće u selu Lazarevo, gde je uhapšen. Ministar policije Ivica Dačić rekao da se Mladić u Lazarevu skrivao godinama.

Uprkos optužnici Haškog tribunala, koja je podignuta 1995. godine, Ratko Mladić je narednih šest godina do izručenja Slobodana Miloševića Hagu, udobno živeo u porodičnom stanu na Banovom brdu, kada počinje skrivanje. 

Mladić je do oktobarskih promena 2000. godine mirno živeo u Beogradu pod zaštitom režima Slobodana Miloševića, imao je obezbeđenje pripadnika Vojske Jugoslavije, koji su čuvali njegov stan u ulici Blagoja Parovića 119 na Banovom brdu, a viđan je i po beogradskim restoranima, fudbalskim utakmicama i proslavama u Domu Vojske u centru Beograda.

Posle petooktobarskih promena, Mladić se više nije pojavljivao u javnosti, ali nastavio je da živi u svom stanu na Banovom brdu, sve do 28. juna 2001. godine i izručenja Slobodana Miloševića Haškom sudu.

Mladić tada napušta porodični stan i narednih skoro godinu dana provodi u nizu vojnih objekata širom Srbije, od kasarane na Topčideru do vojnog objekta u Stragarima.

Posle donošenja Zakona o saradnji sa Haškim tribunalom u aprilu 2002. godine, i izdavanja poternice za njim u maju iste godine, Mladić napušta vojne objekte i počinje da se skriva u stanovima koje za njega iznajmljuju jataci po Beogradu.

Prema sudskim podacima, Mladić se do početka 2006. godine krio uglavnom na Novom Beogradu u stanovima na adresama Jurija Gagarina broj 118 i 183, Treći bulevar 48, i Vladimira Popovića 24.

Neko vreme Mladić je proveo i na Bežanijskoj kosi u ulici Peđe Milosavljevića 24, i na Banjici u Crnotravskoj 1g.

Poslednje zvanične informacije o Mladićevom skrivanju su da je u februaru 2006. godine bio u selu Ljuba kod Sremske Mitrovice.

Mladić je posle 16 godina od podizanja optužnice, uhapšen 26. maja u selu Lazarevo kod Zrenjanina.

Na pitanje novinara da li se Mladić u Lazarevu skrivao dva dana, ministar policije Ivica Dačić rekao je da je reč o godinama.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво