Читај ми!

Mladić pred izručenjem

Ispunjene pretpostavke za izručenje Ratka Mladića Haškom tribunalu, odlučio istražni sudija Odeljenja za ratne zločine. Rok za žalbe tri dana. Konačnu odluku o izručenju donosi Ministarstvo pravde.

20.15 - Datum i vreme izručenja Ratka Mladića u Haški tribunal neće biti saopšteni zbog rizika, izjavio je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

18.12 - Ministar zdravlja Zoran Stanković posetio je Ratka Mladića u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda.

14.00 - Doneto rešenje o ispunjenosti uslova za izručenje Ratka Mladića Haškom tribunalu, rekla je portparolka Višeg suda u Beogradu Maja Kovačević Tomić. Rok za žalbu tri dana.

13.36 - U Specijalnom sudu oko 13 sati nastavljeno saslušanje Ratka Mladića. Saslušanju prisustvuju zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić i Mladićev branilac Miloš Šaljić.

11.15 - Ratka Mladića oko 11 sati posetili supruga i sin u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda u Beogradu.

Istražni sudija Odeljenja za ratne zločine doneo je rešenje kojim konstatuje da su ispunjene pretpostavke za izručenje Ratka Mladića Haškom tribunalu, rekla je Maja Kovačević Tomić, portparolka Višeg suda u Beogradu.

"Prethodno je Mladić saslušan i pročitana mu je optužnica, u prisustvu zamenika tužioca za ratne zločine Bruna Vekarića i Mladićevog branioca Miloša Šaljića. Mladić je odbio da primi optužnicu Haškog tribunala", rekla je Maja Kovačević Tomić.

Pretpostavke za izručenje su ispunjene pošto je sud utvrdio Mladićev identitet, da je protiv njega potvrđena optužnica u skladu sa Statutom Haškog tribunala, da se on tereti za delo koje je kažnjivo i po domaćem zakonu, kao i da se radi o krivičnom delu iz nadležnosti Haškog tribunala.

Mladić i njegov branilac imaju pravo da na rešenje ulože žalbu krivičnom vanpretresnom veću suda u roku od tri dana, pošto im bude uručeno u pisanoj formi. Veće je dužno da odluku po žalbi donese u roku od tri dana od dana prijema žalbenih spisa.

Žalba može biti poslata poštom, ali ona ne odlaže izvršenje rešenja, navodi se u Zakonu o saradnji s Haškim tribunalom.

Mladićev advokat rekao je da će se u ponedeljak žaliti na odluku. "Pismeno ćemo tražiti da Mladić bude prebačen na Vojno-medicinsku akademiju u ponedeljak, kada će i sudsko veće odlučivati o tom našem zahtevu", rekao je advokat po završetku Mladićevog saslušanja.

"Sudija nam je rekao da su lekari utvrdili da je sposoban da prati suđenje, ali ja mislim da nije. On priča nepovezano i tražićemo nezavisno lekarsko mišljenje", istakao je Šaljić.

Pravosnažno izvršno rešenje kojim je utvrđeno da su ispunjene pretpostavke za predaju okrivljenog Haškom tribunalu potpisuje Ministarstvo pravde Republike Srbije.

Polemika o zdravstvenom stanju

Porodica Ratka Mladića traži da on, zbog lošeg zdravstvenog stanja, bude prebačen u bolnicu i da ga pregledaju lekari iz Rusije. Sin i supruga Mladića potreseni zbog stanja haškog optuženika.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević istakao da država Srbija mora da obezbedi svu neophodnu medicinsku i pravnu pomoć Ratku Mladiću u procesu koji ga čeka pred Haškim tribunalom.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić je rekao da je Mladić danas u mnogo boljem psihofizičkom stanju nego juče, kada je prekinuto saslušanje.

Istražni sudija nije sinoć saslušao haškog optuženika, zbog, kako je rekao njegov branilac, lošeg psihofizičkog stanja bivšeg komandanta VRS.

Vekarić je u Dnevniku Radio-televizije Srbije rekao da smatra da je to taktika odbrane, a da je saslušanje Mladića sinoć prekinuto, jer je on trebalo da popije lek u određeno vreme. "Ono što je važno jeste da je svestan svega ovoga", rekao je Vekarić.

Zamenik tužioca smatra da je razlog što je sudija odložio saslušanje taj što je hteo da poštuje njegova ljudska prava i što se trudio da izađe u susret Mladiću i njegovoj porodici od trenutka kada je ušao u Specijalni sud.

Advokat Miloš Šaljić je naveo da je Mladića sinoć pregledalo pet lekara Okružnog zatvora u Beogradu, dodavši da juče Mladić nije bio sposoban ni da iznese lične podatke, ali da je izjavio da "ne priznaje Haški tribunal".

"Važno je da je njegov identitet utvrđen. Sve zavisi od njegove odbrane, da li će podnositi žalbe, ali maksimalan rok je sedam dana", rekao je Vekarić upitan o prebacivanju Mladića u Hag.

Број коментара 133

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво