Biografija Ratka Mladića

Mladić je rođen 12. marta 1943. godine u selu Božinovići, u opštini Kalinovik, u Kraljevini Jugoslaviji (danas Republika Srpska, Bosna i Hercegovina). Mladić je 1995. godine, pred Haškim tribunalom, optužen za ratne zločine, koji uključuju genocid, saučesništvo u genocidu, zločin protiv čovečnosti i kršenje običaja ratovanja.

Mladić je rođen 12. marta 1943. godine u selu Božinovići, u opštini Kalinovik, u Kraljevini Jugoslaviji (danas Republika Srpska, Bosna i Hercegovina).

Bio je general i komandant Vojske Republike Srpske od 1992. do 1996. godine. Optužen je pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i od 1996. nije bio dostupan javnosti.

Aprila 1992, potonji ratni komandant bosanskih Srba Ratko Mladić, vanredno je unapređen u čin general-potpukovnika, a već narednog dana postavljen je za načelnika štaba i ujedno zamenika komandanta u komandi Druge vojne oblasti JNA u Sarajevu.

Na tu dužnost stupio je 10. maja 1992. godine. General Mladić je, 12. maja 1992. godine, odlukom Narodne skupštine Srpske Republike u Banjaluci, a na predlog dr Radovana Karadžića, postavljen za komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske i na tom položaju je ostao do 1996. godine. Redovno je unapređen u čin general-pukovnika 24. juna 1994.

Mladić je 1995. godine, pred Haškim tribunalom, optužen za ratne zločine, koji uključuju genocid, saučesništvo u genocidu, zločin protiv čovečnosti i kršenje običaja ratovanja.

Novembra 1996. godine, ukazom tadašnje predsednice Republike Srpske Biljane Plavšić, general Ratko Mladić smenjen je sa mesta komandanta Glavnog štaba VRS i nije imenovan za načelnika Generalštaba, pod pritsikom međunarodne zajednice i Haškog tribunala.

Zvanično, njegova vojna karijera u VRS završava se polovinom 1997. godine, dok nezvanično oficir VRS ostaje sve do penzionisanja, 7. marta 2002, kada ukazom predsednika Republike Srpske "prestaje profesionalna vojna služba general-pukovnika Ratka Mladića."

Međutim, general Mladić je imao status aktivnog vojnog lica i u SRJ, sve dok ukazom predsednika SRJ Vojislava Koštunice nije penzionisan 28. februara 2001. godine.

Penziju je uredno primao do novembra 2005, kada mu je, pod pritiskom zapadnih zemalja i sve učestalijih zahteva Haškog tribunala za izručenjem, ona ukinuta.

Sva nepokretna imovina zamrznuta mu je stupanjem na snagu Zakona o zamrzavanju imovine haškim beguncima, usvojenog u parlamentu Srbije i Crne Gore, 7. aprila 2006. godine.

Optužbe za genocid

Prva optužnica protiv Ratka Mladića (i Radovana Karadžića) potvrđena je 25. jula 1995. i teretila ga je za genocid i druge zločine počinjene nad civilima širom teritorije Bosne i Hercegovine.

Druga optužnica je potvrđena 16. novembra 1995. i odnosila se na događaje u Srebrenici iz jula 1995. godine.

Izmenjena optužnica (IT-95-5/18-I) protiv Ratka Mladića potvrđena je 11. oktobra 2002.

U maju prošle godine, Tužilaštvo Haškog tribunala je opet podnelo predlog izmenjene optužnice protiv Mladića zbog genocida i zločine protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH.

Izmenjenom optužnicom, Mladiću se na teret u 11 tačaka stavljaju genocid, zločini protiv čovečnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tokom sukoba u BiH 1992-1995.

Kao i u slučaju tadašnjeg predsednika RS Radovana Karadžića, kome Tribunal već sudi, izmenjena optužnica protiv Mladića usredsređena je na etničko čišćenje Muslimana i Hrvata širom BiH; kampanju terora artiljerijskim napadima na civile tokom opsade Sarajeva u istom periodu; genocid nad oko 7.000 Muslimana u Srebrenici u julu 1995. i nad nesrbima u još sedam opština u BiH i uzimanje međunarodnih talaca u maju te godine.

Petnaest godina u bekstvu

Od kraja 1996. general Ratko Mladić je u bekstvu. Za proteklih petnaest godina, bilo je više pokušaja hapšenja, ali svi su završeni bezuspešno. Viđan je navodno na Romaniji, u Han Pijesku, Beogradu ...

Kao moguća skrovišta pominjale su se razne kasarne i vojni objekti.

U međuvremenu, mnoge lokacije su identifikovane kao potencijalna skrovišta, a zvanično trag generala Mladića se gubi krajem 2005.

Gotovo svi svetski i domaći mediji su 21. februara 2006. objavili vest da je Ratko Mladić lociran i uhapšen, pa čak i prebačen u Hag.

Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima saopštila je da ta informacija nije tačna.

Tokom 2006. godine, organizovanom policijskom racijom razbijena je dugogodišnja Mladićeva mreža jataka, a jedan broj ljudi završio u zatvoru. Njima je septembra 2006. pred Drugim opštinskim sudom u Beogradu počelo suđenje za krivično delo pomoći učiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 26. maj 2011, 21:58) - anonymous [neregistrovani]

...a Srbija nadrljala...

Mladic iz Bosne, Karadzic iz Crne Gore, kao i Milosevic.....a samo Srbija nadrljala...

(četvrtak, 26. maj 2011, 20:14) - anonymous [neregistrovani]

Ipak se predao

Sta ima vise da se krije,U Haagu nece mu nista skoditi.

(četvrtak, 26. maj 2011, 19:02) - Dragan [neregistrovani]

Bio je vojnik

Kao stareshina JNA bio je komandant kasarne u Ohridu. Tada, apsolutno, nije pokazivao nikakve znake nekog nacionaliste, chak , naprotiv. Imao je izuzetan autoritet, znao je da bude strog i pravichan.To je jedinstveni "shef" koga sam poshtovao i koga su drugi poshtovali. Znao je da nagradi radnike, a da natera neradnike da rade, i na kraju, je svim stareshinama pomagao da im se zene zaposle, da imaju beneficije, da mlade novopridosle staresine ne ostanu na ulici.Takav vojnik retko se radja... Shta se desilo kasnije, shta ga je to nateralo da bude takav, kakav ga predstavljaju...ne znam...! Mozda prisilna smrt njegove kcerke Ane!? Sudenje ce pokazati njegovu sliku, ako progovori!