Читај ми!

Uhapšen Ratko Mladić

Odbegli haški optuženik Ratko Mladić uhapšen je jutros, potvrdio je predsednik Srbije Boris Tadić. Uhapšen je u selu Lazarevu kod Zrenjanina. Istražni sudija prekinuo večeras saslušanje Mladića zbog Mladićevog teškog psihofizičkog stanja, nastavak saslušanja sutra. Pokrenut postupak za izručenje Haškom tribunalu.

21.14 - Rođak Ratka Mladića, Branko, koji je jutros uhapšen u svojoj kući, zajedno sa Mladićem, pušten je, i večeras se vratio u Lazarevo. Posle saslušanja pušteni i članovi tri porodice iz Lazareva koje su u rodbinskim vezama sa Mladićem, prenosi Tanjug.

20.35 - Istražni sudija prekinuo večeras saslušanje Ratka Mladića zbog teškog psihofizičkog stanja uhapšenog, rekao Mladićev advokat Miloš Šaljić. Sudija će sutra ponovo pokušati sa sasluša Mladića.

19.12 - Ratka Mladića u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda u pregledali lekari.

17.30 - Mladić je, prilikom hapšenja, kod sebe imao dva pištolja, ali nije pružao otpor, rekao za RTS Rasim Ljajić.

16.10 - Mladić doveden na saslušanje kod istražnog sudije Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Odbegli haški optuženik Ratko Mladić uhapšen je jutros na teritoriji Srbije, potvrdio je predsednik Srbije Boris Tadić. Ratni komandant Vojske Republike Srpske krio se u selu Lazarevu kod Zrenjanina.

"U ime Republike Srbije obaveštavam vas da je danas tokom jutarnjih sati uhapšen Ratko Mladić u akciji koju su izvele koordinisano Bezbednosno-informativna agencija i Služba za otkrivanje ratnih zločina", rekao je Tadić na konferenciji za medije.

"Okončali smo jedan težak period naše istorije i skinuli ljagu sa Srbije i pripadnika srpskog naroda gde god da žive", rekao je Tadić.

Predsednik Tadić je rekao da je najveći posao obavila Bezbednosno-informativna agencija, a čestitao je i članovima Akcionog tima za pronalaženje haških optuženika i Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom koji su, kako je istakao, "svakoga dana predano radili".

"Pokazali smo da želimo u Evropu i da želimo da podignemo svoj kredibilitet u međunarodnoj javnosti", rekao je Tadić i istakao da je od danas otvorena nova stranica istorije, koja podrazumeva izgradnju novih odnosa u regionu jugoistočne Evrope.

Predsednik ne očekuje da će u zemlji biti nereda zbog hapšenja Ratka Mladiće jer je Srbija samo "poštovala domaće i međunarodne zakone". Ko bude pokušao da izazove nemire biće, kako je rekao Tadić, zakonski procesuiran.

"Više niko u svetu nema dilemu da Srbija punom snagom sarađuje sa Tribunalom", istakao je Tadić i ukazao da su sada sve optužbe Serža Bramerca, uključujući i one u njegovom poslednjem izveštaju Savetu bezbednosti UN, "pale u vodu".

Tadić je rekao da će biti istraženo gde se Mladić skrivao i da će biti procesuirani svi ljudi koji su mu u tome pomagali.

Predsednik Srbije je poručio da će i Goran Hadžić biti uhapšen "čim bude dostupan domaćim organima gonjenja", kao što je to bio slučaj i sa Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem. 

"Munjevita akcija" u Lazarevu 

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je Mladić uhapšen u Lazarevu u blizini Zrenjanina tokom pretresa kuća na četiri lokacije.

Dačić je rekao da su kuće pripadale Mladićevim rođacima i da prilikom akcije hapšenja policija nije upotrebila silu, niti je bilo pružanja otpora.

Kako je javio dopisnik RTS-a iz Zrenjanina, Simo Budimir, akcija je sprovedena jutros oko 5.30, a, kako kažu meštani, izvedena je "munjevito i oni ništa nisu primetili".

Meštani Lazareva tvrde da je kuća više puta preteresana, iako mediji o tome nisu izveštavali.

Po objavljivanju vesti o hapšenju, meštani Lazareva blokirali su pristup kući u kojoj se krio Mladić, kako novinari i snimatelji ne bio mogli da priđu. 

Tri jedince Službe za otkrivanje ratnih zločina osmatrale Lazarevo i jutros privele osobu sa dokumentima na ime Milorad Komadić, javili su jutros domaći mediji. Ministar policije je, međutim, gostujuću u programu RTS-a, rekao da Mladić nije imao lažna dokumenta, već samo ličnu kartu na svoje ime, kojoj je istekao rok.  

Kako saznajemo, tokom hapšenja, Mladić je bio je kooperativan, nije bio prerušen, ali teško da bi ga bilo ko prepoznao jer je ostario.

Hag: Fer suđenje

Postupak za izručenje Haškom tribunalu već je pokrenut, a može da traje najviše sedam dana. Mladićevi advokati imaće pravo žalbe na rešenje o ekstradiciji, ali to neće odložiti izvršenje.

Haški tribunal pozdravio je hapšenje Mladića i naveo da očekuje njegovo izručenje čim se završi sudska procedura u Srbiji, kao i da Mladić može da računa na fer suđenje.

"I pored toga što je optužen za teške zločine, kao i svaki drugi optuženi nevin dok se ne dokaže suprotno. To je u skladu sa Statutom tribunala koji garantuje svima pravo na fer suđenje", navodi se u saopštenju Tribunala.

Kada Ratko Mladić bude izveden pred Haški sud, prvo će dobiti mogućnost da se izjasni o krivici po svakoj tački optužnice, i on je za sud nevin sve dok se u pravičnom sudskom postupku ne dokaže suprotno, saopštio je Hag.

Haški sud navodi da je hapšenje Mladića kamen-temeljac u radu tog suda, uz ocenu da se time sud približava uspešnom završetku svog mandata

U maju prošle godine, Tužilaštvo Haškog tribunala je opet podnelo predlog izmenjene optužnice protiv Mladića zbog genocida i zločine protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH.

Izmenjenom optužnicom, Mladiću se na teret u 11 tačaka stavljaju genocid, zločini protiv čovečnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tokom sukoba u BiH 1992-1995.

Kao i u slučaju tadašnjeg predsednika RS Radovana Karadžića, kome Tribunal već sudi, izmenjena optužnica protiv Mladića usredsređena je na etničko čišćenje Muslimana i Hrvata širom BiH; kampanju terora artiljerijskim napadima na civile tokom opsade Sarajeva u istom periodu; genocid nad oko 7.000 Muslimana u Srebrenici u julu 1995. i nad nesrbima u još sedam opština u BiH i uzimanje međunarodnih talaca u maju te godine.

Број коментара 323

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво