Читај ми!

Bramerc traži akciju

Ključ za hapšenje preostala dva haška begunca nalazi se u Srbiji, izjavio glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, posle razgovora sa predsednikom Borisom Tadićem. Tadić: Završićemo saradnju sa Hagom.

Glavni tužilac Tribunala u Hagu Serž Bramerc izjavio je, posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, da Srbija može i mora da uradi više radi hapšenja preostalih haških begunaca.

"Naša glavna radna hipoteza jeste da se preostali begunci nalaze u Srbiji. Nema razloga da tako nešto ne mislimo", rekao je Bramerc.

"Smatramo da je ključ za hapšenje Mladića i Hadžića u Srbiji", rekao je Bramerc na konferenciji za novinare.

Upitan kako će njegov izveštaj uticati na odluke Evropske unije o daljim koracima Srbije ka Uniji, haški tužilac je izjavio da je svestan da Unija pomno prati njegove izveštaje.

"Dajem objektivnu analizu onoga što je urađeno i onog na čemu treba više raditi. Na drugima je da donose političke odluke i zaključke", rekao je Bramerc.

Predsednik Tadić je rekao da će Srbija nastaviti istragu, sve dok Mladić i Hadžić ne budu uhapšeni.

"Srbija je ozbiljna u ovoj nameri i verujem da ni kod Bramerca ne postoji nikakava dilema po tom pitanju", rekao je Tadić.

Tadić: Tragamo za beguncima kao da su u Srbiji

Prema njegovim rečima, nema tog napora koji Srbija neće uložiti kako bi završila saradnju sa Haškim tribunalom.

"Nastavićemo da činimo sve da oni budu uhapšeni, ukoliko su na teritoriji Srbije. Ponašamo se kao da su u Srbiji", naglasio je Tadić.

Predsednik Srbije nije želeo da spekuliše kakav će biti izveštaj Bramerca pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija i takođe nije želeo da dovodi u vezu dalje korake Srbije ka Evropskoj uniji i Bramercov izveštaj.

"Smatram da treba da učinimo sve što možemo i po pitanju statusa kandidata i po pitanju hapšenja begunaca. Srbija to i čini. Neću da spekulišem ni o kakvim datumima. Ovu godinu treba ispuniti radom na oba polja. Imamo šansu da postignemo uspeh", rekao je Tadić.

Tadić je rekao da bi hapšenje Mladića i Hadžića dalo Srbiji dodatnu moralnu snagu i međunarodni kredibilitet kada je reč o istrazi o navodima iz Martijevog izveštaja.

"Zabrinut sam zbog najava o formatu istrage u vezi sa ilegalnom trgovinom ljudskim organima koji dolazi iz više političkih centara", rekao je Tadić.

Glavni tužilac Tribunala u Hagu sastao se tokom dana i sa zamenikom premijera i ministrom policije Ivicom Dačićem.

Dačić je izjavio da su Bramercu u Beogradu predstavljene sve kontinuirane aktivnosti i preneta potpuna opredeljenost Srbije za saradnju sa Tribunalom.

Ministar je novinarima rekao da više nije sporno da postoji politička volja Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom i naveo da razgovor sa tužiocem Bramercom nije bio "spektakularnog karaktera".

Prema Dačićevim rečima, Bramerca je najviše interesovalo to da li sve službe koje rade na lociranju haških optuženika imaju zajedničku integrisanu strategiju i saradnju, a i da li u tome sarađuju policijske službe i pravosudni organi.

Dačić je rekao da je Bramerca informisao i o promenama koje su se u proteklih godinu dana desile u delu policijske službe koji se bavi haškim beguncima i o tome da je u Službi za otkrivanje ratnih zločina povećan broj zaposlenih.

Posle posete Beogradu, Serž Bramerc će poslati izveštaj Savetu bezbednosti UN o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom, koji će 6. juna predstaviti u Njujorku.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво