Mladić i Hadžić glavna prepreka

Hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića nema alternativu, kaže glavni tužilac Haškog tribunala uoči posete Beogradu. Izveštaj koji će podneti Savetu bezbednosti UN biće uobličen posle razgovora sa srpskim zvaničnicima.

Glavni haški tužilac Serž Bramerc izjavio je da hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića nema alternativu i da preporuke koje je dao u februaru još nisu ispunjene.

Bramerc, koji će sutra posetiti Beograd, rekao je da će sagovornicima preneti stav "da se moglo i da se može učiniti više po pitanju saradnje sa Sudom."

To što nisu uhapšeni Mladić i Hadžić predstavlja glavnu prepreku u saradnji Srbije i Tribunala. Zato ćemo u Beogradu, baš kao i u februaru, ponoviti jasnu poruku - hapšenje preostale dvojice begunaca nema alternativu, rekao je Bramerc u intervjuu Tanjugu.

Upitan kakav će biti izveštaj koji će početkom juna podneti Savetu bezbednosti UN, Bramerc je odgovorio da to još ne zna i da će izveštaj biti uobličen tek posle razgovora sa srpskim zvaničnicima.

Pažljivo ću saslušati posebno operativne službe kako bismo videli koliko je urađeno od moje poslednje posete i onda ćemo doneti zaključke, dodao je Bramerc.

Upitan kakva su njegova očekivanja od posete Beogradu, Bramerc je naglasio da ga to što u Beogradu uvek ima kolegijalne i konstruktivne razgovore ne sprečava da bude kritičan kada je reč o činjenici da nisu uhapšena preostala dva haška begunca.

"I na prošloj sednici SB UN izneli smo više preporuka, ukazali da u istrazi mora da bude učinjeno više, da su potrebni veći resursi, da se mora imati sveobuhvatan pristup i da se mora učiniti znatno više kada je reč o mrežama podrške", rekao je Bramerc.

Bramerc je rekao da "čuje" da postoji snažna opredeljenost srpskih vlasti da ukoliko se Mladić i Hadžić nalaze na teritoriji Srbije učiniti sve da budu izvedeni pred lice pravde.

Procena na osnovu činjenica

"Ali moj posao nije da sudim na osnovu toga, već na osnovu onoga što se dešava na terenu ili što se ne dešava. Procenu donosim na osnovu činjenica", rekao je Bramerc.

Kada je reč o evropskim aspiracijama Srbije - povezanosti saradnje s Tribunalom i daljih koraka Srbije na putu ka Uniji, Bramerc je istakao da je svestan da pitanje proširenja EU predstavlja izuzetno važnu temu za zemlje bivše Jugolasavije.

"Ali to je politički proces, a ja nisam uključen u politički proces. Kao i uvek, izneću tehničku, ali objektivnu, procenu o tome šta je dobro i gde treba uložiti više napora", rekao je Bramerc.

Glavni haški tužilac je takođe naglasio da će tom prilikom istaći, kao i ranije, da je uslovljavanje veoma koristan instrument.

"Ako su na slobodi još samo dvojica begunaca, mislim da je to u velikoj meri rezultat veoma efikasne politike EU koja proces proširenja vezuje za punu saradnju s Tribunalom", istakao je Bramerc.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара