Suđenje zavisi od odgovora Tribunala

Dalji tok suđenja Vojislavu Šešelju zavisi od odgovora Tribunala na njegove zahteve, rekao Zoran Krasić. Šef tima za odbranu Šešelja rekao da nije zahtevano ništa više od prava koja po statusu, pravilniku i međunarodnim standardima ima haški optuženik.

Šef pravnog tima za odbranu Vojislava Šešelja Zoran Krasić rekao je da će dalji tok suđenja Šešelju pred Haškim tribunalom zavisiti od odgovora Tribunala na zahteve  koji se odnose na status njegovih pravnih savetnika i pristup dokumentima.

Krasić je na konferenciji za novinare rekao da je Šešelj Tribunalu samo ispostavio zahteve koje je imao od prvog dana pritvora i da nije tražio ništa više od prava koja po statusu, pravilniku i međunarodnim standardima, ima.

"Kako je moguće pripremati odbranu ukoliko i dalje postoji zabrana privilegovane komunikacije Šešelja sa njegovim pravnim savetnicima. Kako je moguće da pravni zastupnik pomaže Šešelju dok u Tribunalu vode ili imaju nameru da pokrenu disciplinski postupak protiv Borisa Aleksića", upitao je Krasić.

Krasić je naveo i da Tribunal duguje Šešelju da sekretarijat mora da finansira njegovu odbranu, kao što se finansiranju sve druge odbrane.

Govoreći o Šešeljevom zahtevu da mu se dostavi dokumentacija za pokrenuti postupak za nepoštovanje Suda iz 2005. godine, Krasić je rekao da je lider SRS posle godinu dana saznao da je Tribunal tajno vodio postupak za nepoštovanje Suda protiv njega, a da je zahtev Tužilaštva odbacilo Pretresno veće.

"Elementarno pravo Šešelja je kao optuženog da sazna šta je Tužilaštvo tražilo i kako je Pretresno veće odlučilo", rekao je Krasić, koji je podsetio da je Šešelj hiljadu strana materijala pisanih dokumenta dao na prevođenje Tribunalu u cilju pripreme odbrane, odnosno izvođenja dokaza odbrane.

Šešelju se sudi za zločine protiv čovečnosti i povrede ratnog prava i običaja ratovanja u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. godine.

Šešelj se dobrovoljno predao Haškom tribunalu u februaru 2003. godine, a suđenje mu je počelo novembra 2007. godine.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи