Читај ми!

Reagovanja na odluku Tribunala

Tribunal u Hagu još jednom pokazao da je politička, a ne pravna institucija, ocenio potpredsednik SRS-a Dragan Todorović. Odluka je iznenađujuća, kaže Nataša Kandić. Advokat Branislav Tapušković smatra da je sudsko veće prekoračilo svoja ovlašćenja.

Potpredsednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović ocenio je da je Tribunal u Hagu, odlukom da odbije zahtev lidera radikala Vojislava Šešelja za oslobađanje, pokazao da je politička, a ne pravna institucija.

"Očigledno je da je ta odluka potvrdila ono što mi govorimo od osnivanja, a to je da je Haški tribunal politička institucija osnovana od Amerike i nekih zapadnoevropskih zemlja, koja ima za cilj da zločince abolira, a žrtvu proglasi odgovornom za ono što se dešavalo na prostoru bivše SFRJ", rekao je Todorović agenciji Beta.

Todorović je ocenio da je neverovatno da je pretresno veće Tribunala prešlo preko činjenice da je 36 svedoka na sudu potvrdilo da ih je Tužilaštvo ucenjivalo, zastrašivalo ili podmićivalo da lažno svedoče protiv Šešelja.

"Jedno od osnovnih prava u sudskom postupku je pravo na raspolaganje 'istim oružjem', što znači da i optuženi i tužilaštvo treba da imaju ista prava i mogućnosti. Vojislavu Šešelju je apsolutno uskraćeno to pravo", istakao je Todorović.

Prema proceni šefa pravnog tima za odbranu predsednika SRS Zorana Krasića cilj odluke Tribunala je da Šešelj provede još jedan izborni ciklus u Hagu.

Krasić je u sedištu SRS ukazao na nejedinstvo u Pretresnom veću, jer je sudija Žan Klod Antoneti izdvojio svoje mišljenje.

Odluka (ni)je iznenađujuća 

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković nije očekivao da će sudsko veće Tribunala odbaciti zahtev Vojislava Šešelja za puštanje na slobodu.

"Jedinstvena Srbija smatra da neko ko nije zvanično imao komandnu ulogu ne može da ima odgovornost. To bi bila sudska presuda sa krivicom - ubi me prejaka reč", ocenio je Marković.

Šef poslaničkog kluba Partije ujedinjenih penzionera Srbije Moma Čolaković kaže da nije iznenađen odlukom sudskog veća Haškog tribunala.

"U odnosu na sve što se dešavalo u ovom i drugim predmetima odluka me nije iznenadila. Očekivao sam takvu odluku, što potvrđuje da ima različitih aršina i da to nije baš pravično", rekao je Čolaković.

Izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić iznenađena je odlukom sudskog veća Tribunala u Hagu.

Kandićeva objašnjava da je predsedavajući sudija Žan Klod Antoneti tokom suđenja govorio da nema dovoljno dokaza, pa je iznenađenje što baš on objavljuje da je izvedeno dovoljno dokaza koji potrepljuju navode optužnice.

"Videćemo na koji se deo optužnice odnosi njegovo izdvojeno mišljenje", rekla je Kandićeva, komentarišući odluku koju je objavio sudija Žan Klod Antoneti.

Prema njenoj oceni, Šešelj će se, umesto iznošenja dokaza u svoju odbranu, odlučiti za završnu reč i pokazati da nema uvažavanja za proceduru i sudsko veće, uz ponavljanje da je to politički sud.

"Krenuće u političku završnu reč što opet može da dovede do situacije da se suđenje vrlo brzo završi i da njegova kazna ne bude 20 ili 30 godina, nego kazna koja mu može već u junu omogućiti da bude na slobodi", navela je Kandićeva.

Prema njenim rečima, ako Šešelj ide na završnu reč, vrlo brzo može doći do presude.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара