Zagreb traži Vučurevića

Hrvatsko ministarstvo pravosuđa zatražilo je od Srbije izručenje ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića.

Ministarstvo pravosuđa Hrvatske zatražilo je izručenje ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića, koga je srpska policija uhapsila u ponedeljak, 4. aprila, na graničnom prelazu Karakaj između Zvornika i Malog Zvornika.

"Nakon službene informacije o hapšenju Vučurevića prikupili smo potrebnu dokumentaciju i vlastima Srbije uputili zahtev za izručenjem", izjavila je portparolka hrvatskog ministarstva pravde Vesna Dovranić.

Postupak izručenja, kako je ranije rečeno, sprovešće se po odredbama Evropske konvencije i Ugovoru između Hrvatske i Srbije.

Portparolka hrvatskog ministarstva je navela da se među dokumentima koji su poslati u Beograd, nalazi sudska dokumentacija iz županijskog suda i tužilaštva u Dubrovniku koje i tereti Božidara Vučurevića za bombardovanje područja Dubrovnika između 1991. i 1995. godine.

Na pitanje u kojem roku Hrvatska očekuje odgovor iz Srbije, Dovranićeva je odgovorila da je to "nezahvalno prognozirati budući da je svaki slučaj izručenja slučaj za sebe".

Županijsko državno tužilaštvo u Dubrovniku podiglo je optužnicu protiv Vučurevića u oktobru 2008. godine.

Vučurević je uhapšen u ponedeljak u Malom Zvorniku u Srbiji, po međunarodnoj poternici Hrvatske. Od tada se nalazi u ekstradicionom pritvoru, koji mu je odredio sudija Višeg suda u Šapcu.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво