Читај ми!

Sud čeka zahtev Hrvatske

Viši sud u Šapcu čeka zvanični zahtev Hrvatske, kako bi mogao da odluči da li će Božidar Vučurević biti izurčen toj zemlji. Hrvatska pozdravila hapšenje Vučurevića, Milorad Dodik kaže da je hapšenje neprihvatljivo.

Sud u Šapcu čeka zvanični zahtev pravosudnih organa Hrvatske za izručenje nekadašnjeg ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurovića, kako bi mogao da odluči da li će Vučurević biti izručen toj državi, rekao je portparol Višeg suda u Šapcu Slobodan Velisavljević. 

Ministarstvo pravde Srbije zvanično je obavestilo Ministarstvo pravde Hrvatske da je Vučurević uhapšen po hrvatskoj poternici . Prema evropskoj konvenciji o ekstradiciji, Hrvatska ima rok od 18 dana da podnese zahtev za njegovo izručenje.

Procedura nalaže da zahtev Hrvatske bude predat Višem sudu, koji odlučuje da li su ispunjene pretpostavke za ekstradiciju. Vučurević će imati pravo žalbe Apelacionom sudu, a konačnu odluku o izručenju doneće ministarka pravde.

"On nema naše državljanstvo, ima državljanstvo BiH, a 2008. godine je podneo konzulatu Srbije zahtev za državljanstvo Srbije", rekla je ministarka Snežana Malović i dodala da ne želi da prejudicira odluku suda koji treba da donese odluku o izručenju.

Hapšenje Vučurevića pozdravili su predsednik Hrvatske Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor, koja je novinarima u Dubrovniku rekla da će sutra održati "kraći sastanak" sa ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem na temu zahteva za izručenje Vučurevića Hrvatskoj, dodavši da resorno ministarstvo radi i na tom slučaju.

"Prošlo je mnogo godina, trebalo se dogoditi i pre (hapšenje), ali i ovoga puta se pokazuje da je pravda ponekad spora, ali dostižna", rekla je Kosorova, ocenivši da je to dobra vest za Hrvatsku, a posebno za Dubrovčane.

Josipović je istakao da bi bilo pravedno da se ratnom gradonačelniku Trebinja sudi u Dubrovniku, gde će Vučurević, prema rečima predsednika, imati pravedno suđenje, bez obzira na predmet optužbe. 

Vučurević je juče uhapšen po poternici Hrvatske, a Viši sud u Šapcu mu je odredio ekstradicioni pritvor do 18 dana. Hrvatska traži Vučurevića zbog granatiranja Dubrovnika 1991. godine.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je hapšenje ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića u Srbiji po poternici Hrvatske kao iznenađujuće i neprihvatljivo.

"Radi se o časnom čoveku i mora mu se obezbediti da se brani sa slobode", naveo je Dodik u izjavi za BNTV.

Predsednik RS smatra da optužnice koje su podigle i Hrvatska i Srbija i BiH ne doprinose nikakvoj stabilizaciji, ni uspostavljanju pomirenja.

Dodik kaže da ne može da veruje da neko 20 godina posle rata može da bude procesuiran za ratne zločine, a da to nije učinjeno odmah posle rata ili da ga nije procesuirao Haški tribunal.

"U svakom slučaju, mislim da je to urađeno po nekom automatizmu za sve ljude koji su u vreme početka sukoba bili eksponirani i čija je ogromna zasluga za stvaranje Republike Srpske", rekao je Dodik.

Protiv hapšenja Vučurevića protestovalo je nekoliko stotina građana istočne Hercegovine, na centralnom trgu u Trebinju. Okupljeni su uputili poziv vlastima Republike Srpske da Vučureviću pruže punu pravnu i zakonsku zaštitu, kako bi se vratio "kao slobodan i častan čovek".

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво