Читај ми!

Prijava zbog snimka kod Arene

Poverenik za informacije Rodoljub Šabić podneo je krivičnu prijavu protiv pripadnika MUP-a koji je omogućio da snimak seksualnog odnosa dve mlađe osobe kod Beogradske arene dospe u javnost.

Protiv nepoznatog pripadnika MUP-a podneta krivična prijava zbog toga što je omogućio da policijski snimak seksualnog odnosa dve mlađe osobe kod Beogradske arene dospe u javnost. Višem tužilaštvu u Beogradu prijavu je podneo poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

Šabić je, kako je naveo u saopštenju, MUP-u izdao upozorenje da, suprotno odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, nije preduzelo sve tehničke, kadrovske i organizacione mere zaštite podataka za njihovu zaštitu od zloupotrebe.

Poverenik od policije zahteva da ga u roku od 15 dana obavesti o preduzetim i planiranim merama i aktivnostima za otklanjanje nepravilnosti.

Snimak je, suprotno Zakonu, pripadnik MUP-a obrađivao i mimo svrhe zbog koje je sačinjen snimio na prenosni medij i izneo van službenih prostorija, naveo je Šabić.

Nakon toga je snimak postavljen na Internet, gde se i sada, prema rečima poverenika, nalazi na velikom broju adresa.

Poverenik je istakao da objavljivanje policijskog snimka koji prikazuje seksualni čin dve mlađe osobe predstavlja grubu povredu privatnosti i ozbiljno kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Nadzorom je utvrđeno odsustvo potrebnih procedura, kao i bezbednosni propusti koji su doveli do tog incidenta, naveo je Šabić, dodavši da to za posledicu ima neprimereno širok krug potencijalnih izvršilaca i bitno otežava identifikaciju.

"Ovo, svakako, ne bi bio slučaj, da se restriktivnije, po jasnim, preciznim, unapred utvrđenim procedurama, sa većom kontrolom i pažnjom pristupalo ovim vrlo delikatnim podacima. U tom smislu, izdao sam upozorenje u kome u 14 tačaka ukazujem na mere i aktivnosti koje treba preduzeti radi otklanjanja uočenih nedostataka", naglasio je poverenik.

Insistiranje na bezbednosnom aspektu funkcionisanja konkretnog sistema video-nadzora prilika je, prema rečima poverenika, da se još jednom ukaže da Srbija nema Zakon o video-nadzoru.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво