Rad na reviziji optužnica

Optužnice protiv osumnjičenih za ratne zločine, koje su pokrenuli srpski vojni sudovi, biće revidirane, rekla ministarka pravde Snežana Malović. Trenutno raspisano oko 90 međunarodnih poternica u takvim predmetima.

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da će optužnice protiv osumnjičenih za ratne zločine, koje su svojevremeno pokrenuli srpski vojni sudovi, biti revidirane, i da je u ovom trenutku raspisano oko 90 međunarodnih poternica u takvim predmetima.

Malovićeva je rekla da se te poternice odnose na ratne zločine izvršene na teritoriji Kosova i Metohije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske i najavila da će ti predmeti biti tema bilateralnih razgovora.

Ministarka pravde je objasnila da je, nakon ukidanja vojnih sudova, srpskom pravosuđu ostao veliki broj predmeta vezanih za ratne zločine, a za neke od njih, kako je kasnije utvrđeno, nisu postojali validni dokazi za pokretanje postupka.

"Sa našim Tužilaštvom za ratne zločine nedavno smo dogovorili da se predmeti gde postoje poternice revidiraju, a već postoji mešovita radna grupa Srbije i Hrvatske, čiji je cilj, ne samo da evidentira predmete i poternice, već i da u zajedničkoj akciji dva tužilaštva utvrdi gde je najcelishodnije da se ti predmeti procesuiraju i da li uopšte treba da se vode", rekla je Malovićeva.

Prema podacima dokumentacionog centra Veritas, Hrvatska je raspisala više od 900 poternica za Srbima zbog sumnje da su počinili ratne zločine.

Ranije je najavljivano da bi problem sa Bosnom i Hercegovinom mogao biti rešen potpisivanjem Sporazuma o ustupanju dokaza. O tome će se razgovarati već sledeće nedelje kada u Beograd treba da dođe delegacija tužilaštva BiH.

Srpski zvaničnici kažu da se ne može odustati od optužnica za ratne zločine zato što je to zahtev porodica žrtava i onih koji se suočavaju s problemom nestalih. Ipak, smatraju da je neophodno proveriti dokaze i poternice zbog kredibiliteta države.

broj komentara 6 pošalji komentar
(ponedeljak, 04. apr 2011, 13:18) - ? [neregistrovani]

pitaj Boga!

Ne verujem da na to pitanje korektno može da odgovori ni Svevišnji. Praksa dokazuje da su pred sudom svi ravnopravni, ali jači su napred, a slabiji više pozadi...

(ponedeljak, 04. apr 2011, 06:38) - anonymous [neregistrovani]

?

Zar nije sud isti i za mocne i za nemocne.
Da li je to ta Evropa sto nema alternativu?

(nedelja, 03. apr 2011, 14:04) - anonymous [neregistrovani]

?

Pa zna se - dragi Bog!

(nedelja, 03. apr 2011, 13:17) - anonymous [neregistrovani]

?

a ko je to toliko mocan da tuzi
i sudi NATO-u...??

(nedelja, 03. apr 2011, 10:23) - A M [neregistrovani]

?

Da li se to odnosi i na NATO zlocince udruzene u zajednicki zlocinacki poduhvat protiv Jugoslavije i Srbije?

(subota, 02. apr 2011, 20:11) - anonymous [neregistrovani]

RAT

...kada je sve pocelo sa mobilizcijom u tadasnjoj bivsoj YU imao si obavezu da se odazoves na istu ( mobilizaciju ) u protivnom sledi ti vojni sud... nakon zavrsetka sukoba pojavio se tzv. Haski sud koji je opet iste teretio za ucestvovanje u ratnim sukobima.. kako god okrenes ne valja.. ucesnik sam rata, na strani tadasnje YU, posle srpske vojske, svih tih ratnih godina.. onaj ko nije doziveo Vukovar, eksplozije i prastanje metaka oko sebe i ne zna kako je... zao mi je dobar deo ljudi koji je otpremljen u Hag od strane srpskih vlasti, pogotovo rukovodecih koji su samo obavljali svoju vojnicku duznost nemajuci veze sa ratnim zlocinima.. kao jednog od njih veoma cenim gospodina Veselina Sljivancanina, profesionalnog, strucnog... neka se stide gospoda iz Srbije koja su imala udela u isporucivanju istih... ako su kome i trebali da odgovaraju onda je to trebao da bude prvo sud Republike Srbije pa tek Haski sud, s obzirom da govore da je sud Srbije na veoma visokom nivou...
Toliko od mene za sada, ratni veteran, srbi, nastanjen u Vukovaru, amnestiran, bez udela u " ratnim zlocinima", proveren,. i gospodo iz Beograda ne racunajte vise na mene i moje saborce...