Bez opasnosti od kiseline

Curenje hlorovodonične kiseline iz vagona teretnog voza na Železničkoj stanici Beograd zaustavljeno tokom dana. Povređenih nema, ali ovakve situacije upozoravaju na nedovoljnu infrastukturnu i zakonsku uređenost transporta opasnih materija.

Nema opasnosti od hlorovodonične kiseline koja je tokom noći curila iz cisterne teretnog voza iz Rumunije, na železničkoj stanici u Beogradu. Kiselina je premeštena u autocisterne, koje su opasne materije prevezle do Kragujevca.

Opasnosti po građane nema, međutim, komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograda Mile Jovičić kaže da je hlorovodonična kiselina izrazito opasna tečnost koja veoma nadražajno deluje na disajne organe i kožu, a može čak da izazove i eksploziju.

Samo brzom reakcijom železničara i vatrogasaca sprečeno je ozbiljnije ugrožavanje zdravlja Beograđana. Ovakvi i slični incidenti ukazuju na to da što pre treba izmestiti transport opasnih materija van gradova.

Inače, na području Beograda, za poslednjih 15 godina, dogodilo se više od 100 hemijskih incidenata: svaki drugi tokom transporta opasnih materija.

Nenad Stanisavljević iz "Železnica Srbije" kaže da će transport opasnih materija prolaziti kroz centar Beograda sve dok beogradski železnički čvor ne bude kompletno završen i izgrađen.

"Podsetio bih da je izgradnja beogradskog železničkog čvora počela pre više od tri decenije", rekao je Stanisavljević.

Pored infrastrukture, neophodan je i moderniji zakon, koji bi trebalo da omogući primenu tehničkih propisa predviđenih međunarodnim sporazumima za transport opasnog tereta u drumskom i železničkom saobraćaju.

Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić kaže da je vreme da se u Srbiji priča o izmeni zakona o transportu opasnih materija.

"Po informacijama kojima mi raspolažemo novi zakon se priprema u Ministarstvu za infrastrukturu i mi očekujemo da možda ove godine bude i usvojen", kaže Marić.

Posle usvajanja zakona, potreban je određeni vremenski period kako bi se i infrastrukutra prilagodila modernijim bezbednosnim zahtevima. Ipak, svi su saglasni da je moderan zakon neophodan, kao prvi korak u otklanjanju rizika.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи