Martijev izveštaj se tiče svih

Srbija mora da bude oprezna u nastojanjima da podrži pokretanje istrage o navodima iz izveštaja Dika Martija, kaže profesor Džejms Ker Lindzi. Ovde je reč o onome što se dogodilo devedesetih i tome da odgovaraju svi koji su u tome učestvovali, kaže Lindzi.

Profesor političkih nauka sa Londonskog univerziteta Džejms Ker-Lindzi smatra da izveštaj Dika Martija i istraga otvaraju mogućnost za izbalansiranim mišljenjem o onome što se dešavalo devedesetih godina na Kosovu, kao i da Srbija mora da bude oprezna u nastojanjima da podrži pokretanje istrage.

"Istraga o trgovini organima na Kosovu, koju bi trebalo da vodi Euleks, prevazišla bi granice Kosova. Euleksovi istražitelji morali bi da rade u mnogim zemljama i da sarađuju sa njima", rekao je profesor Lindzi u intervjuu za RTS.

"Zato se postavlja pitanje da li u istrazi treba da učestvuje i Savet bezbednosti, jer ovde nije reč samo o Srbiji, Kosovu ili Tačiju. Ovde je reč o onome što se dogodilo devedesetih godina i tome da svi koji su u tome učestvovali odgovaraju za to", istakao je Lindzi.

Bez obzira na dosadašnja priznavanja Kosova, Lidzi smatra da će taj proces stati.

"Velike sile koje su priznale Kosovo neće menjati stav, ali većina zemalja to nije uradila. Zato Kosovo nema šanse da postane član Ujedinjenih nacija, niti bilo koje druge važne međunarodne organizacije, političke, ekonomske ili kulturne", naglasio je profesor Londonskog univerziteta.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво