Uhapšen veštak u slučaju Karadžić

Po nalogu Haškog tribunala, u Sarajevu uhapšen profesor Berko Zečević, jer se nije kao svedok veštak odazvao u procesu protiv Radovana Karadžića. Profesor do izručenja u pritvoru, a trebalo bi da svedoči o masakru na pijaci Markale.

Profesor sarajevskog Mašinskog fakulteta i sudski veštak Berko Zečević uhapšen je u Sarajevu po nalogu Tribunala u Hagu.

Profesor se nije odazvao pozivu da svedoči o slučaju Markale na suđenju bivšem predsedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću, javili su banjalučki elektronski mediji.

Sud BiH je objasnio da se neodazivanje pozivu Tribunala za svedočenje smatra nepoštovanjem suda i Zečeviću danas odredio pritvor do izručenja Sudu u Hagu. 

Kako se navodi, Zečevića je u petak u njegovom stanu u Sarajevu uhapsila sudska policija Suda BiH.

Zečevićev advokat po službenoj dužnosti Duško Tomić izjavio je da je Tribunal tražio od Tužilaštva BiH da se njegovom branjeniku odredi pritvor do izručenja u Hag, gde je na suđenju Karadžiću trebalo da kao veštak svedoči o napadu na sarajevsku pijacu Markale.

Tomić je naveo da je Zečević odbio da veštači pred Tribunalom jer je to činio više puta, te da to i ne može zbog zdravstvenog stanja.

"Haški tribunal od njega traži da svedoči pet dana pred odbranom i Tužlaštvom u predmetu 'Karadžić'", kazao je Tomoć.

Kako su preneli banjalučki elektronski mediji, Zečević je je 5.februara prisustvovao skupu povodom obeležavanja godišnjice stradnja na pijaci Markale, i tada izjavio da o Markalama "ima više istina i da se za istinu treba boriti, jer ona ne dolazi sama".

Na sarajevskoj pijaci Markale od eksplozije granate 5. februara 1994. godine poginulo je 68 ljudi, a više od stotinu je ranjeno. Drugi napad na tu pijacu desio se u avgustu 1995. godine, kada je poginulo 37 ljudi, a skoro stotinu ranjeno.

Zečević je ranije pred Haškim tribunalom svedočio i na suđenjima nekadašnjem predsedniku Srbije Slobodanu Miloševiću i generalu Vojske RS Stanislavu Galiću.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво