Prijave protiv četiri ministra

Državna revizorska institucija podnela prekršajne prijave protiv ministara Saše Dragina, Milutina Mrkonjića, Žarka Obradovića i Rasima Ljajića zbog kršenja propisa o raspolaganju budžetom za 2009. godinu. Prijave podnete i protiv 10 službenika Vlade.

Sud za prekršaje dobio je 12 prijava Državne revizorske institucije (DRI) protiv 14 službenika Vlade koji su kršili propise o raspolaganju budžetom za 2009. godinu.

Prijave su podnete protiv ministra rada Rasima Ljajića, infrastrukture Milutina Mrkonjića, prosvete Žarka Obradovića i poljoprivrede Saše Dragina.

Među osobama protiv kojih su podnete prekršajne prijave nalaze se i Zoran Martinović, državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike, pomoćnik ministra poljoprivrede Milan Stegić, pomoćnik ministra poljoprivrede Momčilo Mitreski, državnog sekretara u Ministarstvu za nauku i tehnološki razvoj Miloša Nedeljkovića i sekretarice u Ministarstvu za nauku i tehnološki razvoj Biljane Spasić i sekretarice u Ministarstvu rada i socijalne politike Tatjane Matić.

Prijave su podnete i protiv direktora Uprave za zaštitu bilja Jana Boćanskog, direktora Uprave za veterinu Zorana Mićovića i direktorke Uprave za trezor u Ministarstvu finansija Svetlane Ljubičić.

Prekršajna prijava podneta je protiv Ivana Maričića, bivšeg direktora Uprave za trezor, protiv koga je DRI već podneo jednu prijavu prošle godine, zbog sumnje da je evidentirao nefinansijsku imovinu, ali i da je sa računa trezora pozajmio novac za pokrivanje minusa u državnoj kasi koji kasnije nije vraćen kao i za niz drugih prekršaja.

Obradović: Poštovaću odluku suda

Ministar prosvete Žarko Obradović kaže da će sudiji za prekšaje podneti svu dokumentaciju o radu svog Ministarstva i da će poštovati odluku suda kakva god da bude.

"Sudiji za prekšaje dostavićemo brojnu dokumentaciju Ministarstva. Naravno da ću se odazvati pozivu iz suda i obavestiti sudiju o stavovima Ministarstva", rekao je Obradović agenciji Beta i istakao da će prihvatiti odluku suda kakva god ona bude.

Obradović je rekao da nema primedaba na rad Državne revizorske institucije, već da, naprotiv, ima dobru saradnju s tom institucijom.

"Neke od primedbi DRI-ja vezane za normativu i način rada, Ministarstvo prosvete je već prihvatilo i izmenilo", kazao je Obradović.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić rekao je da to Ministarstvo poštuje rad i aktivnosti Državne revizorske institucije i da očekuje da će taj rad rezultirati stvaranjem značajne discipline u svim državnim institucijama.

On je naveo da problem predstavljaju nasleđeni modeli delovanja iz prošlih vremena.

"Ne radi se o bilo kakvim zloupotrebama, mahinacijama, da je neko trošio novac, već je reč o greškama u proceduri i različitom tumačenju pre svega Zakona o javnom nabavkama", rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, najveća pouka ovogodišnjeg izveštaja DRI-ja jeste to da će ubuduće adresa za bilo kakav postupak za nabavke biti ta institucija, a ne Uprava za javne nabavke, gde je to Ministarstvo do sada tražilo odobrenja.

Ministarstvo poljoprivrede: Budžet nije oštećen

Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je da izveštaj DRI pokazuje da nijedan ugovor tog ministarstva nije oštetio budžet i da nije bilo nenamenskog trošenja sredstava.

U saopštenju Ministarstva, a povodom podnošenja prekršajnih prijava protiv ministra poljoprivrede Saše Dragina i njegovih saradnika, navodi se da je izveštaj potvrdio verodostojnost završnog računa tog ministarstva.

"Izveštaj je sadržao samo nekoliko primedbi koje su se odnosile najviše na proceduralne greške koje su u svim slučajevima u kojima je to bilo moguće odmah i ispravljene", piše u saopštenju.

Kako se dodaje, ispravke nisu bile moguće samo u onim slučajevima u kojima nije postojala usklađenost zakona, a gde su se mišljenja nadležnih ministarstava i institucija razlikovale od mišljenja DRI.

Istaknuto je da su odgovorni u Ministarstvu poljoprivrede "postupali u skladu sa zakonima, te da čitavim svojim radom iskazuju dobru nameru da reformišu instrumente agrarne politike u skladu sa propisima".

U toku postupci po ranijim prijavama

Vršilac dužnosti predsednika Višeg suda za prekršaje u Beogradu Zoran Pašalić rekao je agenciji Beta da su u toku postupci po prijavama koje je DRI ranije podneo.

"Ima postupaka o kojima se odlučuje po žalbama, a neki su još u toku", rekao je Pašalić.

On nije mogao da kaže da li je neki od ranije pokrenutih postupaka u završnoj fazi i kada bi mogla biti doneta prva presuda, jer bi se time, kako je dodao, prejudicirala presuda.

Ako sud utvrdi da prekršaj postoji, ministrima, ali i ostalima protiv kojih su podnete prijave, sledi novčana kazna od 5.000 do milion dinara.

Na osnovu prvog izveštaja o reviziji republičkog budžeta za 2008. godinu, DRI je prošle godine podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv 19 državnih funkcionera, među kojima je šest aktuelnih i pet bivših ministara.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи