Euleks (ne)sposoban za istragu?

Dik Marti i Evropska unija oprečno o sposobnosti Euleksa da sprovede istragu i zaštiti svedoke protiv lidera OVK. Albanski deo istrage pod znakom pitanja, zbog političke krize koja potresa Tiranu.

Evropska unija i izvestilac Dik Marti različito vide kompetentnost Euleksa da vodi istragu na osnovu dokaznog materijala koje poseduje Marti. Ključni problem - zaštita svedoka.

Posle usvajanja izveštaja Dika Martija u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, misija Evropske unije na Kosovu poručila je da je kadra da sprovede istragu, čim joj Marti dostavi dokaze protiv nekadašnjih lidera OVK. Euleks poručuje da niko nije iznad zakona i da ne treba sumnjati u kompetentnost misije.

Potvrda takvoj tvrdnji stigla je i iz kabineta šefice diplomatije Evropske unije Ketrin Ešton, koja je naglasila da Evropska unija ozbiljno shvata Martijeve tvrdnje, ali da je za procesuiranje neophodna kompletna dokumentacija.

Međutim, Dik Marti je skeptičan prema ulozi Euleksa i mogućnosti te misije da istragu izvede do kraja, a da pri tom zaštiti svedoke koji se pominju u njegovoj dokumentaciji.

Marti smatra da je potrebno stvoriti novo međunarodno telo, koje će biti smešteno van Kosova i biti u stanju da štiti svedoke i njihove porodice.

Podršku Martijevim tvrdnjama dao je izveštaj o zaštiti svedoka u procesima ratnih zločina specijalnog izvestioca Žan-Šarla Gardetoa, koji je jednoglasno usvojen u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Gardetoove tvrdnje o tretmanu zaštićenih svedoka, gde se navodi da su neki svedoci, ali i njihove uže i šire porodice, zastrašivani i ubijani, predstavljaju potvrdu ranije prisutnih problema zaštite svedoka u slučajevima koji su vođeni protiv pripadnika OVK.

Suštinski spor Evropske unije i Martija nastao je baš u toj tački, jer Marti misli da će davanjem kompletne dokumentacije svedoke staviti na nišan, a da Euleks tu neće moći ništa da učini.

Evropska unija, međutim, poručuje da nema potrebe da se postavlja poseban međunarodni tužilac.

Iz Evropske komisije ističu da Euleks ima iskustvo i da je sposoban da "obrađuje osetljive, i slučajeve na visokom nivou, uključujući i zaštitu svedoka".

Istovremeno, Srbija je poručila da želi istragu koja će biti sprovedena sa međunarodnim mandatom i odgovorna međunarodnoj zajednici. Podršku za takav proces tražio je šef srpske diplomatije na samitu Afričke unije.

Rampu na sprovođenje istrage privremeno je stavilo i stanje u Albaniji. Državna tužiteljka Ina Rama najavljivala je da će albansko tužilaštvo istražiti navode o tajnim zatvorima OVK na severu Albanije i sve ostale optužbe iz izveštaja Dika Martija, ali da će početak istrage u velikoj meri zavisiti od rešavanja institucionalnog haosa u Tirani.

Da je to stvar drugog prioriteta pokazala je policija, koja je odbacila njen zahtev za pokretanje istrage, navodeći da je u toku istraga o aktivnostima demonstranata i opozicionih lidera tokom nereda u Tirani.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво