Euleks traži dokaze!

Ako dobije dovoljno dokaza, Euleks će pokrenuti zvaničnu istragu o optužbama za ratne zločine i organizovani kriminal na Kosovu. U Ministarstvu za KiM veruju da rezolucije Saveta Evrope otvaraju mogućnost za ozbiljne istrage, ali procenjuju da će istragu voditi posebno međunarodno stručno telo.

Evropska unija ozbiljno tretira sve navode o optužbama za ratne zločine i organizovani kriminal na Kosovu i Metohiji, ali su za procesuiranje neophodni konkretni dokazi, navode iz Kabineta visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost EU, Ketrin Ešton.

U sedištu Euleksa u Prištini poručuju da niko nije iznad Zakona i da će, ako dobiju dovoljno dokaza, pokrenuti zvaničnu istragu. Drugi čovek Euleksa, Endi Sparks, tvrdi da ne treba sumnjati u kompetentost i neutralnost te misije.

"Mi imamo stručnjake, imamo visoko profesinalnu jedinicu za zaštitu svedoka, ali bi u ovom slučaju zaštita svedoka bila skupa, potrebni su dodatni resursi da bi Euleks bio sposaban da obavi posao", navodi Sparks.

Zamenik šefa Euleksa ističe da postoje čvrsta uveravanja kosovskih vlasti, kao i uveravanja nekih ljudi koji se pominju u Martijevom izveštaju, da su spremni da sarađuju u istrazi.

U Ministarstvu za Kosovo i Metohiju veruju da rezolucije usvojene u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope otvaraju mogućnost za vođenje ozbiljne istrage o trgovini ljudskim organima. Ipak procenjuju da će Euleks samo započeti istragu, a da će je završiti neko više ili specijalno formirano međunarodno stručno telo.

"Dosadašnji rad Euleksa ih baš ne preporučuje po tom pitanju. Oni nisu uspeli da zaštite nikoga od značajnijih svedoka, koji su pominjani u sličnim slučajevima pred Haškim tribunalom. Mišljenja sam da Euleks to neće moći da sprovede, pošto je njihovo sedište u Prištini stalno u kontaktu sa lokalnim stanovništvom, a to znači stalni pritisak na njih", smatra državni sekretar Ministarstva za KiM Oliver Ivanović.

Raspoloženje kosovskih Albanaca, po usvajanju izveštaja Dika Martija, možda najbolje odslikavaju naslovi udarnih prištinskih listova poput: "Kosovo sa strahom čekalo usvajanje Rezolucije", "Ofanziva protiv kosovskog imidža" ili "Istina će izaći na videlo".

Politički analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi navodi da se na Kosovu već osećaju posledice usvajanja Rezolucije Saveta Evrope, ali da su se osećale i pre njenog izglasavanja.

"Definitivno, sve države koje nisu priznale Kosovo će se raspitati i sve više odložiti i prolongirati priznavanje sve dok se ovaj proces ne završi", kaže Šeholi.

U Euleksu, ipak, podsećaju da su njihovi tužioci već istražili slučaj Žute kuće, ali nisu pronašli ni dokaze ni informacije koje bi ih uverile da su na tom mestu vađeni ljudski organi, kojima se kasnije trgovalo.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи