Eksplozije u Čačku

U fabrici "Sloboda" od popodneva odjekuju eksplozije municije posle požara u jednom od pogona. Intervencija vatrogasaca sutra. Jedna radnica lakše povređena. Šteta 10 milona evra.

Fabriku vojne opreme "Sloboda" u Čačku od popodnevnih časova potresaju eksplozije, izazvane požarom koji je izbio u pogonu za laboraciju municije. Prema poslednjim informacijama, jedna radnica je lakše povređena. Čuju se sporadične detonacije, a vatrogasci zbog bezbednosti ne prilaze pogonu u kojem je izbio požar.

Očekuje se da će tek u jutarnjim satima vatrogasci intervenisati pošto prethodno pogon i krug fabrike pregledaju specijalne jedinice za razminiranje Vojske Srbije i MUP-a. 

Prva snažna eksplozija dogodila oko 16.30 časova, a potom je usledila serija detonacija.

U trenutku eksplozije, u pogonu za laboraciju artiljerijske municije nalazilo se 60 radnika koji su uspeli da napuste fabriku u pravcu Jezinskog polja, javlja dopisnica RTS-a Silvija Pašajlić, koja se nalazila na mestu događaja.

Kako saznajemo, požar je izbio na presi gde se pakuje municija, posle čega su usledile eksplozije. Vatra je zahvatila oko 2.000 kvadrata, ali za sada nije poznato da li se požar proširio.

Naime, do 21 sat, pogonu nije bilo moguće prići zbog neprekidnih detonacija.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić kaže da ne postoji opasnost da se požar iz jednog pogona čačanske fabrike proširi na druge objekte i postrojenja.

"Detonacije povremeno prestanu, pa se opet čuju. Takva situacija može da potraje celu noć, pa zbog toga ni gašenje požara neće početi tako brzo", rekao je Marić agenciji Beta.

Stigla pomoć vatrogascima

U Čačak su stigli pripadnici Sektora za vanredne situacije iz Kraljeva, Kragujevca i Užica, a čeka se da detonacije konačno prestanu pa da, zajedno sa kolegama iz lokalne vatrogasne brigade, počnu da gase požar.

Direktor čačanskog Doma zdravlja Vlada Veličković rekao je za Internet portal RTS-a da do 18.30 časova nije registrovan nijedan ozbiljnije povređeni radnik fabrike "Sloboda".

Desetorica radnika "Slobode" se, uglavnom zbog stresa i visokog krvnog pritiska, obratila za pomoć ekipama na terenu.

Početkom ove godine u "Slobodi" su se dogodile dve eksplozije.  

U eksploziji u pogonu pirotehnike, 12. januara, povređena je radnica Olivera Popović. Dan pre toga, sličan incident dogodio se i na odeljenju za izradu kapisli na programu "zolje", ali srećom niko nije povređen.

Preduzeće "Sloboda" osnovno je 1948. godine, sa zadatkom da proizvodi predmete naoružanja i vojne opreme za potrebe vojske.

Tokom NATO bombardovanja, 1999. godine, uništeno je 85 odsto proizvodnih kapaciteta, ali je po okončanju rata, u naredne tri godine, obnovljen veći deo fabrike.

U fabrici "Sloboda" proizvodi se municija različitog kalibra, upaljači za artiljerijsku municiju, ručni raketni bacači, tromblonske mine i pirotehnička sredstva.

Četrnaest nesreća za 15 godina

Od 1995. godine do danas, u fabrikama i magacinima oružja u Srbiji dogodilo se ukupno 14 nesreća, u kojima je poginuo 31 radnik, a više od 50 je povređeno.

U četiri snažne eksplozije u barutnom odeljenju "Namenske" u Užicu, 4. septembra 2009. godine poginulo je sedmoro radnika, a 13 je povređeno.

U eksploziji u vojnom magacinu Kasarne "7. jul" u Paraćinu, 19. oktobra 2006. godine, povređene su 22 osobe.

U eksploziji u Fabrici "Impol Seval" u Sevojnu 7. juna 2004. godine povređeno je petoro radnika, dva meseca kasnije, u fabrici "Matroz" u Sremskoj Mitrovici poginulo je dvoje, a povređen jedan radnik, a samo šest dana kasnije, u Rafineriji nafte u Novom Sadu,  poginula su dva radnika.

U Čačku, u Fabrici "Sloboda", 22. januara 2003. godine troje radnika povređeno je u eksploziji, a iste godine, u novembru, nesreća se dogodila u Fabrici "Zdravlje" u Leskovcu, kada je poginuo jedan radnik. Pet meseci kasnije eksplozija je odjeknula u pančevačkoj "Utvi" kada su povređena dva radnika.

U eksploziji koja se dogodila 25. decembra 2001. godine u fabrici "Trajal" u Kruševcu povređeno je pet radnika, a eksplozija se ponovila i 25. jula 2002. godine, kada nije bilo povređenih.

U fabrici "Milan Blagojević" u Lučanima, 3. decembra 1997. godine, život je izgubilo troje radnika, a dvoje je povređeno.

Godinu dana ranije, 21. juna 1996. godine, u Fabrici "Prva Iskra" u Bariču poginulo je dvoje, a deceniju kasnije eksplozija je odnela još tri života, dok je troje povređeno.

U Fabrici "Grmeč" u Zemunu nesreća se dogodila 23. juna 1995. godine, poginulo je 11 radnika, a deset je povređeno.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво