Terzić u zatvoru

Bivši predsednik FSS-a Zvezdan Terzić predao se policiji i prebačen je u Centralni zatvor. Zvezdan Terzić želi da dokaže svoju nevinost na sudu, rekao njegov branilac Vladan Batić.

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je da se bivši predsednik Fudbalskog saveza Srbije Zvezdan Terzić predao jutros Upravi kriminalističke policije Beograda.

Terzić je sproveden u Centralni zatvor u Beogradu, pošto je na snazi rešenje Višeg suda kojim mu je određen pritvor.

Veljović je rekao da je Terzić, koji je bio u bekstvu od januara 2008. godine, došao u pratnji svog advokata Ante Boškovića i podsetio da je za njim bila raspisana međunarodna poternica.

Bošković je za RTS rekao da ne može da kaže gde je Terzić bio u proteklom periodu, niti, kako je naveo, misli da je to bitno.

"Mi smo se našli ispred gradskog SUP-a, gde se on prijavio sa ličnom kartom i mogu da kažem da je bilo malo iznenađenje, ali on je želeo da u zakonitom postupku dokaže svoju nevinost. I to je i glavni motiv zbog čega je to i učinio. Da se ne bi više njegovo ime provlačilo po novinama", rekao je Terzićev advokat.

Prethodno je advokatska kancelarija "Batić" saopštila da se Terzić stavio na raspolaganje pravosudnim organima Srbije, jer želi da na sudu dokaže svoju nevinost.

"Zvezdan Terzić veruje u srpsko pravosuđe. On će sudu predočiti dokaze, sve okolnosti, i ukazati da je njegov progon bio samo u funkciji medijske kampanje bivše vlasti", saopštio je njegov branilac Vladan Batić.

Batić je rekao da će zatražiti da se Terziću ukine pritvor koji mu je određen, kako je rekao, jedino zbog bojazni od bekstva.

"Njegovom odlukom da dobrovoljno uđe u postupak taj razlog automatski prestaje, utoliko pre što je kao garanciju da će se uredno odazivati pozivima suda ponudio jemstvo u iznosu od 200.000 evra, još početkom jula prošle godine, o čemu do sada nije odlučeno", rekao je Batić.

Terzić će sutra biti saslušan pred većem Višeg suda u Beogradu "na okolnosti koje se odnose na pritvor", pošto mu je pritvor određen dok je bio u bekstvu, navedeno je u saopštenju Višeg suda.

Sednici veća će, pored Terzića, moći da prisustvuju javni tužilac i Terzićev branilac, a glavni pretres je zakazan za 17. i 20. januar 2011. godine.

Zvezdan Terzić dve godine je bio u bekstvu, a mediji su spekulisali da se krije na relaciji Crna Gora-Rusija, prenosi Tanjug.

Ministarstvo pravde Srbije najavilo je da će tražiti hapšenje i izručenje svih okrivljenih koji se nalaze u Crnoj Gori posle zaključenja sporazuma o izručenju okrivljenih, koji je počeo da se primenjuje odmah po potpisivanju u Beogradu, 29. oktobra.

Optužnica protiv Terzića

Početak suđenja Terziću i trojici njegovih saradnika zakazan je za 17. januar 2011, u Višem sudu u Beogradu. Prema optužnici tužilaštva, oni se terete da su protivpravno prisvajali novac od transfera fudbalera u inostrane klubove.

Osim Terzića, optužnicom su obuhvaćeni funkcioneri kluba Milovan Ikodinović, Vladimir Bulatović i fudbalski menadžer Dušan Podunavac.

Optuženima se na teret stavlja krivično delo zloupotrebe službenog položaja, a preti im kazna do 12 godina zatvora.

Terzić je optužen da je 1998. godine, kao direktor OFK Beograda, uz pomoć Nikodinovića, uzeo 1,1 milion nemačkih maraka zloupotrebama u prelasku fudbalera Vanje Grubača iz OFK Beograda u nemački Hamburgeršport ferajn.

Druga tačka optužnice Terzića tereti da je, 2003. godine, prilikom prelaska fudbalera Srđana Stanića iz OFK Beograda u moskovski Spartak, zaključio dva ugovora o transferu, od 1,7 miliona evra i od 400.000 evra, od kojih je OFK Beogradu uplaćeno 400.000 evra, a 1,3 miliona evra preduzeću "Integrejtid investment servisiz".

Tako je Terzić, prema navodima optužnice, tom preduzeću pribavio nelegalnu korist od 1,3 miliona evra, a Upravni odbor OFK Beograda neistinito obavestio da klubu od tog transfera pripada 400.000 evra.

Terzić, Bulatović i Podunavac optuženi su da su, krajem 2005. godine i početkom 2006. godine, zloupotrebama u transferu fudbalera Branislava Ivanovića iz OFK Beograda u moskovsku Lokomotivu preduzeću "Gardian vorldvajd" pribavili nelegalnu korist od dva miliona evra.

Bulatović je optužen da je Podunavcu pribavio nelegalnu korist od 100.000 evra, prilikom prelaska fudbalera Stevana Stošića iz OFK Beograda u špansku Malagu.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи