Rebrača negira krivicu

Na početku suđenja, Katarina Rebrača izjavila da nije kriva po optužnici koja nju, njenu majku Sandrinu Bogunović i dve saradnice tereti za zloupotrebu i prisvajanje novca iz fonda "Katarina Rebrača".

Vlasnica dobrotvornog Fonda za prevenciju raka dojke "Katarina Rebrača" negirala je krivicu na početku suđenja pred Višim sudom u Beogradu, rekavši da nije istina da je novčana sredstva Fonda koristila za lične potrebe.

Rebrača je rekla da je planirala da zajedno sa B92 učestvuje u kupovini mobilnog mamografa i da je plan bio da se novac sakupi do kraja aprila, ali da je ona, početkom tog meseca, uhapšena.

Tokom opširnog iznošenja odbrane, Rebrača, koja je u sudnicu Palate pravde dovedena sa lisicama na rukama iz sedmomesečnog pritvora, istakla je da iza sebe ima 25-godišnju karijeru i da je njena želja bila samo da pomogne u borbi protiv raka dojke.

"Optužbe protiv mene nemaju veze sa mozgom", rekla je Rebrača.

Katarina Rebrača ispričala je da je, tokom prikupljanja sredstava za Fond, bila u kontaktu sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom i Radmilom Hrustanović, kao i sa čelnicima Opštine Stari Grad Vjerom Radović i Mirjanom Božidarević.

Rebrača je rekla da sredstva od Fonda nije trošila za lične potrebe i nenamenski, ali je naglasila i da nije mogla da obilazi bolnice po Srbiji, "gola, bosa i u ritama".

"Ja sam mogla sama sebi da odredim platu i kupujem stvari za koje me optužujete, ali nisam to uradila. U meni je samo postojala svest da pomognem ženama u borbi protiv raka dojke", kazala je Rebrača.

Rebrača je ispričala da je, 2008. godine pozvala gradonačelnika Đilasa i da je grad tada izdvojio 10 miliona dinara za fiksni digitalni mamograf, kao i da su Đilas i Hrustanovićeva bili upoznati sa njenim putovanjem na univerzitet u Čikagu, što joj se sada stavlja na teret, kao primer nenamenskih troškova.

"Putovanja su imala cilj i svrhu da uspostavim kontakt i razmenim informacije. Ponekad su moj bivši suprug i dete išli sa mnom, ali pošto sam ja 90 odsto svog vremena posvetila Fondu, morala sam ponekad i sa njima da budem", navela je optužena.

Katarina Rebrača je negirala da je oštetila Institut za onkologiju za tri miliona dinara, dok je na pitanje tužioca šta je bilo sa sredstvima koja su na račun njenog Fonda uplaćivali građani preko Infostana, Rebrača je odgovorila da niko iz tog preduzeća nikada nije imao primedbe, niti je tražio specifikaciju kako su sredstva potrošena.

Rebrača je negirala i da je njen Fond dobijao subvencije Ministarstva zdravlja, ali je rekla da je dobro sarađivala sa tim Ministarstvom.

Na početku suđenja, Rebrača je rekla da mesečno zarađuje između 3.000 i 4.000 evra, jer je vlasnica modne agencije, dok je njena majka Sandrina Bogunović rekla da se poslednjih 10 godina bavi pisanjem knjiga i da su one prodavane u rekordnim tiražima.

Pravni zastupnik Instituta za onkologiju Strahinja Kastratović, prilikom iznošenja odbrane Rebrače, više puta je zatražio da ona ne čita svoju odbranu, već da je neposredno iznosi, što je iznerviralo jednu osobu u publici, koja je opsovala advokata Kastratovića.

Pored Rebrače, za zloupotrebu 37 miliona dinara iz Fonda, terete se i njena majka Sandrina Bogunović, Slađana Mironija i Mirjana Hristić.

One su optužene za krivično delo zloupotrebe službenog položaja, za koje im preti kazna do 12 godina zatvora.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво