Za Mladića 10 miliona evra

Vlada Srbije povećala nagradu za informaciju koja bi mogla da dovede do lociranja i hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića, sa milion na deset miliona evra. Nagrada za informacije o Goranu Hadžiću milion evra.

Nagrada za informaciju koja bi mogla da dovede do lociranja i hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića, odlukom Vlade Srbije, povećana je sa milion na deset miliona evra.

Vlada je donela i Odluku o novčanoj nagradi od milion evra za informaciju koja bi dovela do pronalaženja i hapšenja Gorana Hadžića.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da je odluka Vlade Srbije jasna politička volja Srbije da završi obavezu prema haškom tribunalu i ukloni i posleđnu prepreku koja joj stoji na putu ka Evropskoj uniji.

Vekarić je ponovio da je reč o dvojici begunaca koji čitav narod drže kao taoce, svoje porodice i buduće generacije.

"Mladićevi generali su u Hagu, kao i Hadžićevi saborci, a u našem narodu postoji samo jedan naziv za takve ljude", naveo je Vekarić.

Za Mladića je ranije nagrada iznosila milion, a za Hadžića 250.000 evra.

BIA očekuje više poziva

U Bezbednosno-informativnoj agenciji očekuju da će se, posle odluke Vlade, povećati broj poziva na telefon 9191.

Šef kabineta direktora BIA Jovan Stojić rekao je Tanjugu da se na taj broj stalno mogu dostavljati i informacije koje nisu vezane za Mladića i Hadžića, već imaju drugi bezbednosni karakter.

"Pozive koje smo imali na tom broju nisu doveli do lociranja nijednog haškog optuženika, ali je bilo validnih informacija koje su pomogle u rasvetljavanju njihovog kretanja, navika i mreže saradnika", rekao je Stojić.

On je objasnio da se četvorocifreni broj 9191 bira bez pozivnog broja na celoj teritoriji Srbije.

Odluku o dodeli nagrade za informacije o haškim optuženicima doneo je Savet za nacionalnu bezbednost, 2007. godine, na predlog Akcionog tima za okončanje saradnje sa Haškim tribunalom.

Nagrade isplaćuje država Srbija, a informacije se dostavljaju Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.

Nagradu od pet miliona dolara za informacije o tome gde se krije Mladić, raspisao je i američki Stejt department.

Број коментара 50

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи