Izgrednici kao mafijaši

Organizovanim navijačkim grupama koje prave nerede od sada će se baviti i Tužilaštvo za organizovani kriminal, saznaje RTS. Na graničnim prelazima uhapšeno 19 izgrednika koji su divljali u Đenovi.

Dva dana posle incidenata na fudbalskoj utakmici Italija-Srbija u Đenovi, srpska i italijanska policija, i pored saglasnosti da je bilo propusta u razmeni informacija uoči meča, ne prihvataju krivicu za događaje koji su usledili.

Direktor policije Milorad Veljović rekao je da da policija utvrđuje kako to da su se navijači "Crvene zvezde", našli u Đenovi na utakmici reprezentacija Srbije i Italije.

"Proveravamo kako su se 'Delije' našle na utakmici reprezentacija, jer se zna da to nije uobičajeno. Provera je u toku i, za sada, ništa više ne mogu da kažem", rekao je Veljović.

Deo navijača otišao je autobusom agencije Fudeks. U toj agenciji su rekli da nisu znali da je reč o navijačima i da žale što su poslali najnoviji autobus kojem su razbijena stakla.

U međuvremenu, nastavljaju se hapšenja. Zbog nereda u Italiji uhapšeno je 19 osoba.

Na graničnom prelazu Batrovci uhapšeno je 11 izgrednika, a na ulasku iz Mađarske osam. Svima je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati.

Mera zadržavanja do 48 časova određena je: Aleksandru J. (30), Vladislavu J. (23), Zoranu P. (23) i Marku Ć. (27) iz Beograda, Aleksandru Z. (28), Vukašinu K. (28), Miroslavu N. (28), Mladenu K.(24) i Nikoli R. (25) iz Novog Sada, i Marku M. (28) i Marku D. (26) iz Niša.

Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, u zakonskom roku, biti privedeni istražnom sudiji Višeg suda u Sremskoj Mitrovici.

Kako saznaje Radio-televizija Srbije, za organizovane navijačke grupe koje prave nerede od sada će se baviti i Tužilaštvo za organizovani kriminal. Proveravaće kako funkcionišu, ko ih finansira i da li su povezani sa organizovanim kriminalom.

Policija u Sremskoj Mitrovici i granične policije Batrovci pregledala je 317 osoba, koje su stigle u 25 automobila, tri kombija, tri autobusa i jednom mini-busu.

Autobusi iz Đenove se u prolazu kroz druge zemlje nigde nisu zaustavljali iz bezbednosnih razloga. Prelaz preko graničnog prelaza Bajakovo protekao je uz jake mere bezbednosti.

Englesko iskustvo

Engleski publicista Dagi Brimson, koji kaže da je nekada bio huligan, rekao je za Bi-Bi-Si da bi Srbija trebalo da prouči kako je njegova zemlja pobedila huligane.

"Ono što smo naučili iz engleskog iskustva je da, ako uhapsite 100 huligana ili im zabranite ulaz na stadion, to neće rešiti problem, jer će se pojaviti još njih 100 ili 200. Prosto, morate da se uhvatite u koštac sa mentalitetom mržnje i sa uverenjem da je nasilje tradicija", rekao je Brimson.

Prema njegovim rečima od ključnog značaja je direktan razgovor klubova i navijača, jer i i jedni i drugi žele uspeh.

Na utakmici reprezentacija Italije i Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, u utorak, 12. oktobra, navijači su izazvali potpuni haos na stadionu. Početak utakmice kasnio je 35 minuta, a posle bacanja baklji na teren i rušenja dela tribine, utakmica je prekinuta.

Rezultat njihovog divljanja je 16 povređenih, od kojih su dvojica karabinjeri i jedan policajac, dok je šteta pričinjena u gradu i na stadionu procenjena na najmanje 100.000 evra.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво