Hapšenje Mladića i dalje prioritet

U obraćanju holandskim parlamentarcima Serž Bramerc i Štefan File saglasili se da je prioritet hapšenje Mladića i Hadžića. Međutim, dok ih je evropski komesar za proširenje pozvao da podrže prosleđivanje srpske kandidature, haški tužilac zagovara nastavak politike uslovljavanja.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, pred poslanicima holandskog parlamenta, ponovio je da "uslovljavanje i pritisak" ostaju ključni za hapšenje optuženih begunaca, a naročito Ratka Mladića. Sa druge strane, evropski komesar za proširenje Štefan File pozvao je holandske parlamentarce da podrže prosleđivanje kanditure Srbije Evropskoj komisiji.  

U govoru pred Odborom za evropske poslove parlamenta u Hagu, Bramerc je rekao da su Mladić i drugi begunac Goran Hadžić "u domašaju" vlasti Srbije.

Bramerc je ponovo naznačio da u Srbiji postoji politička volja da se uhapsi Mladić, ali i da na operativnom nivou i dalje ima prepreka da se to ostvari, te da begunci imaju "mreže za podršku".

Odgovarajući na pitanja poslanika da li je saradnja dovoljna za dalje približavanje Srbije Uniji, Bramerc je ukazao na to da on "ne donosi političke odluke, već iznosi konstatacije na osnovu kojih vlade mogu da donesu odluke".

Glavni tužilac je rekao i da ne vidi problem u svakodnevnoj saradnji Beograda u vezi sa pristupom svedocima, arhivama i dokumentima, već u tome što begunci još nisu uhapšeni.

Hapšenje begunaca ostaje "najviši prioritet" haškog tužilaštva, naglasio je Bramerc.

Crna mrlja za međunarodnu pravdu

Podsećajući da je Mladić na slobodi 15 godina posle genocida nad muslimanima u Srebrenici, za koji je optužen, glavni tužilac je ocenio da bi da bi nehapšenje bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske bilo "crna mrlja za međunarodnu pravdu".

Ponovio je da je letos srpskim vlastima dao preporuke za unapređenje metoda i resursa potrage, nakon čega se pokazalo da nisu dale rezultate informacije iz istrage koje su prošlog decembra pobudile njegov "optimizam".

Bramerc je naglasio da su vlasti u Beogradu te preporuke usvojile, ali da je potrebno vreme za njihovo sprovođenje.

Glavni tužilac je najavio i da će u novembru posetiti Beograd, pre nego što podnese izveštaj o saradnji Srbije Savetu bezbednosti UN, 6. decembra, u Njujorku.

File za prosleđivanje srpske kandidature

Posle Bramerca koji je odgovarao i na pitanja poslanika, pred istim odborom o perspektivi približavanja Srbije EU, govorio je i evropski komesar za proširenje Unije Štefan File.

File se založio za to da holandski parlamentarci podrže prosleđivanje srpske kandidature Evropskoj komisiji, ističući da time ni na koji način neće biti ugrožena mogućnost uslovljavanja Srbije saradnjom s Tribunalom.

"Imamo priliku da podržimo Srbiju koja želi da se promeni i prihvatanje tih promena je pođednako važno kao i neodustajanje od uslovljavanja", istakao je File u obraćanju holandskom parlamentu.

"Naši ciljevi su jasni, Komisija je posvećena zahtevanju pune saradnje sa Hagom u cilju evropskih integracija sa Srbijom ali sada je potrebno iskombinovati uslovljavanje i smisao za politiku", dodao je evropski komesar.

File smatra da je Srbija u saradnji s Hagom iskrena i da čini sve što može da ispuni svoje obaveze.

"Srbija je dala mnogo, izručen je Karadžić, prebačeni su dnevnici Ratka Mladića, 44 od 46 optuženika je izručeno. Četrdesetčetiri nije četrdesetšest, i saglasni smo da posao neće biti završen i pravda neće biti zadovoljena dok su Mladić i Hadžić u bekstvu i dok ne budu izvedeni pred lice pravde", istakao je File.

Prema njegovom mišljenju, prosleđivanje kandidature Srbije bio bi podsticaj da se Srbija pozabavi teškim pitanjima i da nacija vidi da je člnastvo u EU realno.

Od ocena glavnog tužioca i evropskog komesara zavisiće stav Holandije o kandidaturi Srbije za članstvo u EU, koja će biti jedna od tema Saveta ministara, 25. oktobra, u Luksemburgu.

Holandija je dalje približavanje Srbije EU do sada jedina uslovljavala hapšenjem i izručivanjem Tribunalu dvojice preostalih begunaca, naročito generala Mladića.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво