Sukob Srba i Albanaca u Mitrovici

Sedam osoba povređeno, među kojima pet srpskih mladića, pripadnik Euleks policije i jedan Albanac u incidentu koji se dogodio u Kosovskoj Mitrovici, kada su se, posle košarkaške utakmice Turska-Srbija, Srbi i Albanci sukobili na mostu na Ibru. Okupljanje navijača Turske i u Novom Pazaru.

Na mostu koji razdvaja Kosovsku Mitrovicu na severni srpski, i južni albanski deo, sinoć je u incidentima povređeno pet srpskih mladića, pripadnik Euleks policije i jedan Albanac. Situacija u podeljenom gradu se, posle intervencije Euleks policije, smirila i dva sata posle ponoći na ulicama gotovo da i nije bilo ljudi.

Svega sat ranije, okolina mosta na Ibru, koji Kosovsku Mitrovicu deli na severni srpski i južni albanski deo, snage Euleks policije zasipale su dve sukobljene grupe suzavcem, javila je sa mesta događaja reporterka RTS-a Svetlana Vukmirović.

Sat posle ponoći u blizini mosta odjeknuo je nekoliko detonacija i ponovo se čula paljba iz vatrenog oružja, ali su oko dva sata grupe navijača počele da se razilaze. 

U sukobima teško je povređen Miloš Radenković, iz Zvečana, koji je operisan pošto je iz ranjen u levu nadlakticu hicem iz vatrenog oružja. Njegovo stanje, posle operacije, je stabilno rekao je za RTS Dragiša Milović iz mitrovačke bolnice.  Ostali povređeni su, posle ukazane pomoći, pušteni kućama.

Regionalni portparol Kosovske policijske službe Besim Hoti izjavio je Tanjugu da je pripadnik Euleks policije pogođen iz vatrenog oružja u nogu, na glavnom ibarskom mostu. Hoti je rekao da je povređen i jedan kosovski Albanac, a oštećena četiri vozila kosovske policije.

Situacija posle incidenta je i dalje napeta, ali mirna, a most na Ibru je blokiran vozilima Euleksa. Prisutni su i pripadnici Kosovske policije i KFOR-a.

Incident je počeo posle polufinalne utakmice Svetskog prvenstva u košarci, kada je grupa Albanaca krenula preko mosta na Ibru kako bi proslavila pobedu Turske nad Srbijom. Građani iz severnog dela, koji su prenos utakmice pratili u obližnjim kafićima sukobili su se sa Albancima, posle čega su se Albanci vratili u južni deo grada.

Kamenice su razmenjene sa obe strane, u severni deo doleteo je i suzavac, a čula se i pucnjava iz vatrenog oružja.

Nakon što su se oglasile sirene za uzbunu, na srpskoj strani mosta okupilo se nekoliko stotina ljudi. I na drugom kraju mosta je veća grupa ljudi, a most je zatvoren za saobraćaj i na njemu su preprečena vozila policije.

Број коментара 58

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво