Incident u Novom Pazaru

Četiri policajca lakše povređena u incidentu u Novom Pazaru, kada je više stotina pristalica muftije Muamera Zukorlića napalo kamenicama pripadnike policije u naselju Hadžet. Bez dogovora Islamske zajednice u Srbiji i gradonačelnika Meha Mahmutovića.

Posle višečasovnih protesta pristalica Islamske zajednice u Srbiji zbog sporne parcele i propalih pregovora sa gradonačelnikom Novog Pazara Mehom Mahmutovićem u tom gradu večeras je mirno. Više stotina pristalica IZ u Srbiji, koju predvodi glavni muftija Muamer Zukorlić, napala je danas kamenicama pripadnike policije u novopazarskom naselju Hadžet.

Kamenovanje je trajalo oko tri minuta, a povređena su četiri policajca i nekoliko demonstranata. 

Kako je javio reporter RTS-a sa lica mesta, Dušan Jemuović, do incidenta je došlo nakon protesta pristalica Islamske zajednice u Srbiji, zbog toga što je, kako tvrde, Gradska uprava uzurpirala zemljište koje pripada vakufu (zadužbini), na kojem se gradi novo obdanište.

Muftija novosadski Rešad Plojović je, nakon dogovora sa policijom, pozvao okupljene da se mirno raziđu, do ponedeljka, kada se očekuju novi pregovori, jer su današnji razgovori predstavnika Islamske zajednice u Srbiji s gradonačelnikom Mehom Mahmutovićem, završeni bez dogovora.

Funkcioner IZ u Srbiji Sead Šaćirović izjavio je da pregovori sa gradonačelnikom nisu dali rezultate i da neće biti nastavljeni.

Šaćirović je za neuspeh pregovora optužio čelnike Novog Pazara, "koji nisu hteli da povuku radnike sa gradilišta vrtića".

Učesnici protesta su večeras oko 18 časova blokirali i izlaz iz grada ka Ribariću, ali su ga pola sata kasnije deblokirali. Drugih incidenata nakon toga nije bilo.

Muftija Muamer Zukorlić rekao je ranije da grad želi da vrtić izgradi na zemljištu te zajednice, koju je oduzela komunistička vlast nakon Drugog sveskog rata.

Na drugoj strani, načelnik Gradske uprave Novog Pazara Sulejman Nicević rekao je da je spornu parcelu opština kupila 1982. godine od Islamske zajednice za tadašnjih 754.510 dinara, i ona je od tada u vlasništvu grada po legalnom i zakonitom pravnom procesu.

Vanredno zasedao Sveopšti sabor IZ

Sveopšti sabor Islamske zajednice u Srbiji, kojom rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, saopštio je da je "otimanje vakufske parcele" u Novom Pazaru "kulminacija nasilja, diskriminacije i gaženja elementarnih prava muslimana" i zatražio povlačenje policije.

Islamska zajednica u Srbiji je nezadovoljna zbog toga što je Gradska uprava Novog Pazara započela gradnju obdaništa na parceli za koju oni tvrde da je vakufska.

Kako se navodi u saopštenju, Sabor je zatražio hitno povlačenje vanrednih policijskih snaga sa područja Novog Pazara i Sandžaka.

Sabor je zaključio da je "udar na islamsku veronauku" završnica priprema za, kako se tvrdi, "asimilaciju i pokrštavanje muslimana, što predstavlja nastavak genocidne politike prema Bošnjacima".

Sve građane Sandžaka Sabor je pozvao na "međusobnu solidarnost u građanskoj neposlušnosti prema režimu i prorežimskim političkim strankama".

Od Bošnjačkog nacionalnog sabora, Sabor je zatražio da, kako je navedeno u saopštenju, ubrza pripreme za obnovu autonomije Sandžaka, navedeno je u saopštenju koje je potpisao predsednik Hajro Tutić.

Број коментара 58

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво