Mol: Armija BiH napadala svoj narod

Muslimanska strana 1992. godine "koristila Sarajevo da bi održavala status žrtve", rekao bivši vojni posmatrač UN Ričard Mol na suđenju Karadžiću u Hagu. Svedok naveo da su strani posmatrači verovali da Armija BiH napada sopstveni narod.

Bivši vojni posmatrač UN u Sarajevu Ričard Mol izjavio je na suđenju Radovanu Karadžiću u Tribunalu u Hagu, da su posmatrači u jesen 1992. godine bili "prilično uvereni" da snage Armije Bosne i Hercegovine napadaju sopstvene građane u Sarajevu.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Karadžić je britanskog potpukovnika Mola pitao "da li je muslimanska strana pucala na svoje građane u cilju postizanja statusa žrtve i izazivanja međunarodnih simpatija i strane vojne intervencije".

Svedok je to pitanje nazvao "dobrim i kontroverznim", rekavši da je "bilo elemenata zbog kojih su posmatrači UNPROFOR-a bili prilično uvereni da je to istina", ali da nisu mogli da prikupe dovoljno dokaza.

"Osećali smo da je to istina i nelagodno smo se osećali. Ne mogu da navedem nijedan konkretan primer jer, s obzirom na okruženje u kojem smo bili, nismo mogli da sprovedemo istragu", izjavio je Mol.

Bivši vojni posmatrač je naznačio i da je muslimanska strana "koristila Sarajevo da bi održavala status žrtve i zloupotrebljavala civilne objekte", uključujući i bolnice, smeštajući oružje u njihovoj blizini, da bi izazvala odgovor srpskih snaga.

Mol je potvrdio i da je Armija BiH otvarala vatru iz okoline komande UNPROFOR-a u Sarajevu i da je on, kao jedan od zapovednika posmatrača, više puta pozivao muslimanske oficire da to ne čine.

U svom glavnom iskazu, koji je dao prethodnog dana, Mol je svedočio da je Vojska Republike Srpske, u jesen 1992. godine, nasumično granatirala Sarajevo.

Prema tadašnjim procenama vojnih posmatrača UN, u Sarajevu je svakog dana ginulo petnaestak civila od artiljerijske i snajperske vatre, precizirao je svedok.

Dan u kojem bi na Sarajevo palo 100 granata, posmatrači bi opisivali kao "miran", s obzirom na to da se dešavalo da na grad bude ispaljeno i više od "600 projektila", rekao je Mol.

Tadašnji predsednik RS, Karadžić je optužen za "terorisanje" civila u Sarajevu tokom kampanje artiljerijskih i snajperskih napada; genocid nad nesrbima u Srebrenici i još osam bosanskih opština; etničko čišćenje širom BiH i uzimanje međunarodnih talaca u periodu između 1992. i 1995. godine. 

U nastavku suđenja, tužioci su pred sudije izvele sledećeg svedoka, Ričarda Higsa.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 18. avg 2010, 18:55) - anonymous-Bec [neregistrovani]

Postoje Dokumenti

Znaju sve tacno bolje nego i mi sami, ali sada su Srbi kolateralna steta. Mora se Islamskim zemljama opravdati Irak, pa Avganistan uskoro Iran nedaj Boze! Americka Vojna Industrija mora da proizvodi, jel tridesetak milijona ljudi zivi od te Industrije. Koga briga o ljudskim zrtvama i patnjama, kada oni neznaju ni na karti gde se to izdesavalo. Bitno je da nije u njihovom dvoristu i da to donosi profit.

(sreda, 18. avg 2010, 16:15) - anonymous [neregistrovani]

Stole Bravo!

Poštovani Gospodine Stole,Baš je tako
Vaš Komentar je za svaku pohvalu.S’pozdravom
Toma Nemačka.

(sreda, 18. avg 2010, 14:11) - stole holland [neregistrovani]

Armija BiH napadala svoj narod!!

kao prvo [pozdrav ljudima dobre volje, pa sta sad reci kad se postavilo ovo pitanje i covek dao odgovor da je nesto tako i moglo da bude da su napadali svoj narod a napadali su ga.evo cisti primjer BIHAC i KLADUSA gdje su ratovali medjusobno Alijini i Babini ali nitko jos u HAGU nije povukao to pitanje,bilo je zrtava i tamo ali ih ne spominju samo zato sto nisu bili zrtve SRBA sto SRBI nisu tamo bili agresori i to je dokaz da Haag samo goni SRBE za ratne zlocine,hvala na ustupljenom prostoru i pozdrav redakciji,