Dan žalosti u Srbiji

Zbog tragične smrti devetoro turista iz Srbije u saobraćajnoj nesreći u Egiptu, kada je šleper udario u autobus sa 17 putnika, proglašen Dan žalosti. Osmoro putnika povređeno, osoba koja je bila životno ugrožena, van životne opasnosti. "Jat Ervejz" će iz Srbije u Egipat prevesti porodice poginulih. Tadić i Jeremić obišli povređene putnike.

Vlada Srbije proglasila je Dan žalosti zbog tragične smrti devetoro turista iz Srbije u saobraćajnoj nesreći koja se juče dogodila u Egiptu, na putu između Hurgade i Luksora, kod mesta Safaga.

Osmoro putnika je povređeno.

Predsednik Srbije Boris Tadić u pratnji ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića obišao je povređene putnike. Tadić se upoznao sa zdravstvenim stanjem svakog putnika.

Tadić je rekao da je "u ovoj teškoj nesreći dobra vest da su svi srpski državljani, smešteni u bolnicu, dobro" i da je prognoza medicinskog osoblja veoma dobra.

Pacijentkinja koja je bila životno ugrožena nalazi se van životne opasnosti i biće danas operisana. Doktori procenjuju da bi mogla izaći iz bolnice za pet ili šest dana. 

"Svi povređeni su smešteni u jednu od najboljih klinika u Kairu, a prošle noći ih je obišao i izaslanik egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka koji je lekarima naložio da za povređene turiste obezbede najbolju medicinsku negu", rekao je za RTS ambasador Srbije u Egiptu Dejan Vasiljević.

Leskovčanin Ivica Nešić (30), jedan od putnika ukazivao je pomoć povređenima u nesreći.

Nešić, koji je lakše povređen, rekao je u telefonskoj izjavi Beti da je zajedno sa jednom ženom iz Pančeva učestvovao u pomaganju povređenima.

"Jedino sam mogao da komuniciram sa Sanjom iz Pančeva jer smo samo nas dvoje bili na nogama i u svesnom stanju. Kada je ona izvukla svog momka, a ja svoju devojku iz autobusa, počeli smo da izvlačimo nepomične ljude i da im pružamo pomoć, ne znajući da li su živi ili mrtvi. Prizori su bili potresni", rekao je Nešić, koji je u bolnici u Kairu.

Nešić je rekao da misli da vozač autobusa nije mogao da izbegne udes. "Sudar se dogodio na oštroj levoj krivini. Pored nas je prošao jedan težak kamion, ali se za njim pojavio drugi, koji je već bio zauzeo pola naše kolovozne trake, verovatno se spremajući za preticanje".

"Kočila su oba vozača, ali nisu uspeli da zausatve vozila", rekao je Nešić i dodao da je Hitna pomoć brzo stigla. Njegova devojka, leskovčanaka Miljana Cerović, u nesreći je zadobila lakše povrede.

Nastradali građani Srbije bili su u Egiptu na godišnjem odmoru, a tamo su otputovali u aranžmanu turističke agencije "Perla turs" iz Novog Sada.

Politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Borislav Stefanović rekao je da je uzrok nesreće sudar autobusa u kome su bili srpski turisti sa šleperom i da je nesreću izazvao vozač šlepera.

"Ministarstvo spoljnih poslova u koordinaciji s ostalim državnim organima čini sve da pruži maksimalnu zaštitu povređenim građanima i da se pobrine za tela preminulih i da ih u najkraćem roku dopremimo u državu", rekao je Stefanović.

Telegrami saučešća

Povodom tragične smrti srpskih turista u udesu u Egiptu, visoki zvaničnici Srbije uputili su najdublje saučešće porodicama stradalih.

Telegrame saučešća su uputili i zvaničnici iz regiona.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor uputila je danas telegram saučešća premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću.

"Sa žaljenjem sam primila vest o nesreći u Egiptu u kojoj je život izgubilo devet državljana Republike Srbije, a nekoliko ih je povređeno. Dopustite mi da vam, u ime Vlade Republike Hrvatske i u lično ime, izrazim najiskrenije saučešće. Svim povređenima želimo brz i uspešan oporavak", navodi se u saopštenju.

Kosor je, kako piše u saopštenju, zamolila Cvetkovića da izraze iskrenog saučešća prenese celom narodu i porodicama poginulih.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je telegram saučešća predsedniku Borisu Tadiću, a saučešće je premijeru Mirku Cvetkoviću i porodicama poginulih građana Srbije uputio i crnogorski premijer Milo Đukanović.

I predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić uputio je telegram saučešća predsedniku Srbije Tadiću i porodicama poginulih u nesreći u Egiptu.

"Narod BiH saoseća u ovom teškom trenutku sa porodicama nastradalih, a povređenima želimo da se što pre oporave", saopšteno je iz Kabineta Komšića, hrvatskog člana Predsedništva BiH.

Srpski član u Predsedništvu Bih Nebojša Radamnović uputio je telegram saučešća predsedniku Srbije Borisu Tadiću u kome navodi da je s nevericom i tugom primio vest o tragičnom stradanju državljana Republike Srbije, koji su boravili na odmoru u egipatskom ljetovalitu Hurgadi.

"U ovom teškom trenutku želim da Vam uputim izraze mog mog dubokog saučešća. Molim Vas, poštovani predsedniče, da porodicama nastradalih prenesete iskreno saučešće", navodi se telegramu saučešća.

Telegram saučešća uputio je i premijer RS Milorad Dodik.

"Duboko sam potresen vešću o teškoj saobraćajnoj nesreći u Egiptu u kojoj je stradalo devet državljana Srbije. U ime vlade RS, svoje lično ime i u ime svih građana RS upućujem Vam izraze najdubljeg i iskrenog saučešća", navedeno je u telegramu saučešća s molbom da izraze saučešća prenese porodicama nastradalih državljana Srbije.

Dodik je izrazio nadu u uspešan oporavak povređenih turista i njihov što skoriji povratak kući u Srbiju.

Telegram saučešća uputio je i ministar spoljnjih poslova Italije Franko Fratini srpskom šefu diplomatije Vuku Jeremiću.

"U ime italijanske vlade i u moje lično želim da Vam izrazim najdublje saučešće i da Vas zamolim da i porodicama nastradalih prenesete iskreno saosećanje sa njihovim bolom", navodi se u poruci koju je dostavila ambasada Italije.

"I u ovom tragičnom trenutku, želim da istaknem iskrenu bliskost Italije i Italijana sa prijateljskim srpskim narodom", poručio je ministar spoljnih poslova Italije.

Број коментара 98

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво