Tragedija u Egiptu

Devetoro turista iz Srbije poginulo u saobraćajnoj nesreći u Egiptu. Šleper udario u autobus sa 17 putnika. Osmoro povređenih, jedan životno ugrožen, potvrdio za RTS ambasador Dejan Vasiljević. Turisti u Egipat otputovali preko agencije "Perla turs" iz Novog Sada. U Srbiji 17. jul Dan žalosti, visoki srpski zvaničnici porodicama stradalih uputili najdublje saučešće.

Prema nezvaničnim informacijama koje je Ambasada Srbije u Egiptu dobila od Turističke policije Egipta, u saobraćajnoj nesreći na putu između Luksora i Hurgade jutros je poginulo devet državljana Srbije, a osmoro je povređeno. Povređeni putnici su hospitalizovani u bolnici u Kairu. Prvobitna informacija bila je da je u nesreći poginulo jedanaestoro državljana Srbije.

Vlada Srbije proglasila je petak, 17. jul, Danom žalosti, povodom pogibije srpskih državljana u teškoj saobraćajnoj nesreći u Egiptu, saopštila je Vladina Kancelarija za sardnju s medijima.

Ambasador Srbije u Egiptu Dejan Vasiljević izjavio je za RTS da se jedan od osam srpskih turista povređenih u saobraćajnoj nesreći kod Luksora još uvek nalazi u životnoj opasnosti.

Vasiljević je rekao da su lekari operisali tog pacijenta i da su njegove povrede još opasne po život, dok je stanje ostalih sedam povređenih lakše.

Ambasador je dodao da egipatski lekari očekuju da će se zdravstveno stanje i tog ugroženog pacijenta do sutra stabilizovati.

Svi povređeni su smešteni u jednu od najboljih klinika u Kairu, a večeras ih je obišao i izaslanik egipatskog predsednika  Hosnija Mubaraka koji je lekarima naložio da za povređene turiste obezbede najbolju medicinsku negu.

Prema rečima Vasiljevića, svi zaposleni u ambasadi u Kairu su angažovani a očekuje se i dolazak konzularne delegacije iz Beograda kako bi se obezbedila pomoć povređenima i kako bi se organizovalo prebacivanje tela poginulih u Srbiju.

Ministarstvo infrastrukture navelo je da će tražiti od nacionalnog avioprevoznika "JAT Ervejza" da obezbedi avion kojim će porodice poginulih i povređenih što pre moći da odlete u Kairo. Kako RTS saznaje, "JAT Ervejz" spreman je da obezbedi let u roku od dva sata od trenutka kada dobije zahtev.

Vasiljević je ranije danas rekao da je Ambasada Srbije u Kairu dobila informacije od zvaničnih organa da je reč o autobusu u kome je bilo 17 putnika iz Srbije, 14 odraslih i troje dece.

Nastradali građani Srbije bili su u Egiptu na godišnjem odmoru, a tamo su otputovali u aranžmanu turističke agencije "Perla turs" iz Novog Sada.

Predstavnici Ambasade Republike Srbije u Egiptu otputovali su danas u Hurgadu, kako bi našim građanima pružili svu neophodnu pomoć.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, takođe je danas hitno uputilo specijalni konzularni tim koji će u narednim danima izvršiti sve neophodne konzularne radnje, kako bi povređeni građani bili adekvatno zbrinuti, kao i da bi se u što kraćem roku omogućio prenos tela poginulih građana Srbije.

U agenciji nemaju detalje o identitetu stradalih i povređenih, ali su ceo spisak putnika poslali u Egipat, kako bi olakšali identifikaciju žrtava i povređenih.

Kako je Tanjugu ranije danas rekao direktor "Perla tursa" Milenko Zeljković u avionu "Jata" koji je iz Beograda put Egipta odleteo 10. jula nalazilo se 92 putnika i dvoje dece koji su na letovanje otišli posredstvom te agencije, kao i još 34 putnika koji su bili u aranžmanu dve beogradske agencije "Top turs" i "Matiko".

Vozač šlepera izazvao udes

Politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Borislav Stefanović izjavio je na vanrednoj konferenciji za novinare da je uzrok nesreće sudar autobusa u kome su bili srpski turisti sa šleperom i da je nesreću izazvao vozač šlepera.

Većina povređenih, od kojih su neki u životnoj opasnosti, prebačena je u bolnicu u Kairu, rekao je Stefanović.

Ministarstvo spoljnih poslova je preporučilo nacionalnom avio prevozniku JATda obezbedi prevoz u Egipat za porodice povređenih i poginulih.

"Ministarstvo spoljnih poslova u kooridinaciji s ostalim državnim organima čini sve da pruži maksimalnu zaštitu povređenim građanima i da se pobrine za tela preminulih i da ih u najkraćem roku dopremimo u državu", rekao je Stefanović.

Број коментара 98

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво