Šešelj optužuje Arkana za zločin u Zvorniku

Zločine nad civilima u Zvorniku 1992. godine počinili paravojnici Željka Ražnatovića, a ne dobrovoljci SRS-a, izjavili pred Haškim tribunalom svedok sudskog veća Nenad Jović i optuženi Vojislav Šešelj.

Optuženi Vojislav Šešelj i svedok Nenad Jović složili su se pred Haškim tribunalom da su zločine nad civilima u Zvorniku, proleća 1992. godine, počinili paravojnici Željka Ražnatovića-Arkana, a ne dobrovoljci Srpske radikalne stranke.

Unarksno ispitujući Jovića, svedoka sudskog veća, Šešelj je tvrdio da su dobrovoljci SRS u napadu na Zvornik, početkom aprila 1992. godine, učestvovali u sastavu JNA.

Nasuprot opisu u "navodnoj" izjavi Jovića tužiocima, rekao je Šešelj, doborovoljci nisu bili "u civilu s kokardama" već u "novim uniformama JNA", pošto su došli iz vojne baze u Bubanj Potoku.

Svedok je to potvrdio, ponavljajući da su navodi njegove izjave tužilaštvu neistiniti.

Jović je prihvatio i Šešeljeve tvrdnje da je Ražnatović u Zvornik došao na preporuku Biljane Plavšić i da je učešće u borbama naplatio sa 300.000 nemačkih maraka.

Lider SRS je, pozivajući se na dokument muslimanske strane, opisao kako je Ražnatovićeva paravojska 8. aprila 1992. godine ujutro krenula u napad na Zvornik, ali je "dobila po nosu" zato što "Arkan nije bio sposoban da komanduje".

Popodne je usledio napad JNA, dobrovoljaca SRS, srpske Teritorijalne odbrane i grad je "oslobođen". Ražnatovićevi ljudi su te večeri ušli u Zvornik i u naselju Hrid ubili dvadesetak civila, rekao je Šešelj, a potvrdio je Jović.

"Hoću da Arkana skinem s grbače", rekao je Šešelj, ponavljajući da je taj zločin u optužnici pripisan njemu.

Šešelj je sugerisao, a Jović potvrdio, i da do 24. aprila 1992. godine, kada su se, po optuženom, dobrovoljci SRS povukli, u Zvorniku nije bilo više zločina.

Jović je prihvatio i Šešeljevu sugestiju da broj ubijenih civila u Zvorniku "nije mogao ni približno da bude 200-300", kako je svedok bio naveo u izjavi Tužilaštvu.

Svedok je negirao i tvrdnju iz izjave da je "cilj njegove jedinice bio nikog ne zarobiti", nego "poterati sve ka jedinici za pucanje". Rekao je da je to interpretacija tužilaca.

Jović je negirao i da su dobrovoljci SRS mogli biti odgovorni za ubistva stotina zarobljenih na više drugih lokacija u Zvorniku.

Lider SRS optužen je za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-1993. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво