Zatražen pritvor za Borojevića

Protiv direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Nenada Borojevića i još šestoro osumnjičenih za korupciju, Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo sprovođenje istrage i određivanje pritvora.

Tužilac za oganizovani kriminal Miljko Radisavljević predrožilo je da se protiv svih osumnjičenih za korupciju, koji su uhapšeni u policijskoj akciji "kraba", sprovede istraga i da im se odredi pritvor.

U policijskoj akciji uhapšeno je osam predstavnika Instituta za onkologiju i radiologiju u Beogradu, među kojima je i direktor Nenad Borojević, kao i predstavnici četiri ugledne farmaceutske kuće.

Tužilaštvo je saopštilo da su istražnom sudiji, u okviru 48-časovnog policijskog zadržavanja, na saslušanje danas privedeni, pored Brojevića, i načelnik Odeljenja pedijatrijske onkologije Zoran Bekić, direktor institutske apoteke Ivana Popović, pomoćnik direktora za zdravstvenu delatnost Zoran Tomašević, generalni direktor farmaceutske kompanije "Roš" Vojislav Petrović, direktor onkološkog sektora kompanije "Farmasvis" Andrej Soretić, šef poslovne jedinice farmaceutske komapnije "Astra Zeneka" Predrag Marinković i produkt menadžer te komapnije Ana Matović.

Tužilaštvo je, kao se navodi, podnelo zahtev za sprovođenje istrage protiv naučnog savetnika za kliničku onkologiju i savetnika direktora Klinike za medikalnu onkologiju Instituta Ivana Popova i predstavnika farmaceutske kompanije "Merk" Renea Kautza.

Svi osumnjičeni su, navodi tužilaštvo, u periodu od marta 2007. do kraja prošle godine nezakonito sprovodili postupak javnih nabavki, unapred dogovarajući i određujući farmaceutske proizvođačke kompanije koje će dobiti posao isporuke za pojedine vrste citostatika sa takozvane "B" i "C" liste za Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, i uticali na povećanu potrošnju citostatika određenih farmaceutskih kuća.

Kako je navedeno, radi se o kompanijama "Roš", "Merk", "Astra Zeneka", "Aktavis", "Sanofi Aventis" i "Farmasvis", kojima su unapred saopštavani podaci o potrošnji citostatika, planiranim postupcima javnih nabavki, dostavljane informacije neophodne za sačinjavanje najpovoljnije ponude, a potom donošene odluke i zaključivani ugovori o kupovini citotoksičnih preparata.

Osumnjičeni iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije su na ime toga od pomenutih kompanija primali poklone i to u vidu gotovog novca, a pored toga na njihovo ime su uplaćivani i odgovarajući novčani iznosi po osnovu navodnih autorskih honorara.

Pokrenut inspekcijski nadzor

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je da je Ministarstvo zdravlja pokrenulo inspekcijski nadzor u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

Pokrenuta je i vanredna provera kvaliteta stručnog rada u toj ustanovi.

Milosavljević je rekao da je načinjen spisak nadzornika koje predlaže Komora lekara Srbije, a da Ministarstvo na to daje saglasnost.

Farmaceutska kompanija "Astra zeneka", čiji su menadžeri uhapšeni pod sumnjom da su povezani sa aferom podmićivanja lekara Instituta za onkologiju, saopštila je da poštuje zakone i etičke kodekse i da je spremna na punu saradnju u istrazi.

"Astra zeneka" posluje u skladu sa svim zakonima i regulativama, uključujući i odnos prema zdravstvenim radnicima i promociji lekova, navodi se u saopštenju.

Farmaceutska kuća je naglasila da je u potpunosti spremna na saradnju u istrazi koja je u toku i da će se dodatno angažovati na prikupljanju informacija koje mogu doprineti rasvetljavanju slučaja.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво